Az Európai Ügyészség Magyarországon is vizsgálódhat - a kormány aggódhat

HírKlikk 2020. július 7. 14:58 2020. júl. 7. 14:58

Laura Codruța Kövesi közölte, hogy Magyarország nem marad ki teljesen az Európai Ügyészség hatósági jogköréből, itteni cégek és magánszemélyek ellen is indulhat eljárás nemzetközi csalás vagy pénzmosás esetén. Ez annak ellenére is így van, hogy Magyarország nem lép be az Európai Ügyészség tagjai közé.

Az Európai Ügyészség vezetője, Laura Codruța Kövesi az Euronewsnak adott interjúban azt is elmondta, Málta hogyan blokkolja, késlelteti az új testület felállítását, és miként zaklatják Romániában a bírákat.

Azt még nem tudja, átveszi-e a testület a nyomozást a cseh miniszterelnök korrupciógyanús ügyében, de szerinte mindenképpen fordulatot hozhat a korrupció elleni harcban az uniós ügyészség.

Ha a korrupcióról beszélünk, az szinte minden országban létezik, és nem csak az Európai Unió tagországaiban. Ha azonban a korrupció mértékéről beszélünk a különböző államokban, akkor az függ a helyi hatóságok bevonódottságának mértékétől.

Az Euronews megkérdezte: Lengyelország és Magyarország esetében az ügyészséghez való csatlakozás megtagadása növeli az európai alapokkal kapcsolatos korrupció kockázatát?

Laura Codruța Kövesi ezt válaszolta:

Nem csak Magyarországról és Lengyelországról van szó. Ott van még Svédország, Dánia és Írország is. Nehéz kommentálnom azokat az okokat, amelyek miatt ezek a tagállamok nem csatlakoztak az ügyészséghez, mert végül is politikai döntésről van szó, és ezt nem tudom kommentálni.

Vizsgálni fogunk egyes eseteket e tagállamokkal, ezek polgáraival kapcsolatban és egyes esetekben a tagállamok területén elkövetett bűncselekményeknél is lesz hatáskörünk. Ezen felül, együttműködünk ezen államok hatóságaival, és alkalmazni fogjuk a jelenleg rendelkezésre álló igazságügyi együttműködési eszközöket.

Laura Codruța Kövesit tavaly októberben választották meg az Európai Ügyészség élére. A 47 éves román jogász előzőleg az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget vezette Bukarestben, amíg a kormány nyomására, 2018-ban le nem váltották a posztról. Hazájában és Európában is arról ismert, hogy sorra juttatta börtönbe a korrupt politikusokat – nyilván nem véletlen, hogy Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez.

A teljes interjú az Euronews oldalán nézhető meg.

Forrás: Euronews