Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás az új lengyel kormány első lépése

HírKlikk 2023. december 14. 06:00 2023. dec. 14. 06:00

Lengyelország új igazságügyi minisztere aláírta az ország csatlakozásáról szóló indítványt az Európai Ügyészséghez (EPPO), megfordítva az előző kormány álláspontját, ami miatt összeütközésbe került az uniós hatóságokkal.

Az EPPO (European Public Prosecutor's Office) az Európai Unió független ügyészsége, amely a blokk pénzügyi érdekeit sértő ügyekkel foglalkozik. A szervezethez az unió 27 tagállama közül eddig 22 csatlakozott. Lengyelországon kívül eddig Magyarország, és Svédország döntött úgy, hogy nem lép be a szervezetbe, míg Dánia és Írország pedig még nem részese a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térségnek (AFSJ).

Lengyelország korábbi nacionalista Jog és Igazságosság (PiS) kormánya arra hivatkozott a távolmaradásról, hogy az sértené a lengyel igazságszolgáltatás nemzeti függetlenségét – írja az Euronews.

„Az egyik első döntésem igazságügy-miniszterként, hogy kérelmezem Donald Tusk miniszterelnököt, hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez" – írta Bodnár Ádám igazságügyi miniszter szerdán a X platformon.

A hozzá fűzött képen szerepel az uniós zászló is, amit korábban eltávolítottak a miniszteri irodából. Bodnár miniszterré választása előtt azt mondta, hogy az EPPO-hoz való csatlakozás az ország jóhiszeműségének jelzése lenne, amit gyorsan végre lehetne hajtani. Egyben segítene Lengyelországnak a befagyasztott pénzeszközök feloldásában, amit az unió demokratikus aggodalmai késleltettek.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom