Az Eximbank vezetőinek csak a felelősségbiztosításuk 25 millió

Zutyu 2022. március 6. 07:00 2022. márc. 6. 07:00

A külügy által felügyelt állami bank jó ütemérzékkel hosszabbította meg kirendeltség-vezetője moszkvai lakásbérletét.

Az állami tulajdonú Eximbank honlapján közzétette, hogy az év első két hónapjában milyen szerződéseket kötött. Ezúttal nem szerepel a listán az a győri templom, ahová manapság is imádkozni jár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ahol a politikusnak élete első nyilvános szereplése is volt és amely az utóbbi években tízmilliókat kapott a Szijjártó felügyelte banktól.

A legtöbb pénzt, 367 millió forintot ezúttal egy, a 4iG Nyrt. vezette konzorcium kapta „alkalmazás- és IT infrastruktúra-támogatás és belső fejlesztői feladatok támogatása” címén. De kötöttek velük egy másik szerződést is csaknem 15 millió forint értékben. Ennek tárgyaként ezt jelölte meg az Exim: „HITREG jelentésszolgálati környezet support”. A harmadik megállapodás alapján 10,2 milliót kap a 4iG Cisco garancia hosszabbításra.

Fontos lehet a banknál a belső kommunikáció, mert az idén egy csak belsős terjesztésre készülő lapra 14 milliót költenek el az Eurolex Kft-nél. Nem bízták a véletlenre a cégvezetők felelősségbiztosítását, hiszen két szerződést is kötöttek ezen a címen a CHUBB European Group SE Mo-i Fióktelepével és a STARR Europe Insurance Ltd. Mo-i Fióktelepével. A biztosítóknak az egyik szerződés alapján 14,9, míg a másikért 9,5 milliót fizetnek ki.

Jogi tanácsok nélkül nincs is Exim szerződéslista és ez most sincs másképp: a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Györfi-Tóth & Partners Ügyvédi Iroda egy 135 ezer eurós szerződésnek örülhet. Kiváló ütemérzékkel január 31-ével hosszabbították meg az Eximbank moszkvai kirendeltség-vezetőjének lakásbérleti szerződését, amire a tervek szerint az idén december végéig 30 ezer 600 eurót költenek, ami napi árfolyamon számolva csaknem 12 millió forint. Kérdés, mi az értelme ennek a kontraktusnak, amikor a nyugati világ szinte minden üzleti kapcsolatot megszakított Oroszországgal Ukrajna lerohanása miatt.