Az idei tanévben már aligha lesz újra tantermi oktatás

Kardos Ernő 2020. május 16. 17:24 2020. máj. 16. 17:24

„Az iskolák újranyitásáról egyelőre nem dönt a kormány, még az sem egyértelmű, hogy erre az idei tanévben sor kerülhet-e” – nyilatkozta a héten Orbán Viktor. A kormány úgy döntött, hogy pünkösdig marad a készenléti állapot. A portálunknak nyilatkozó Gosztonyi Gábor, a Pedagógus Szakszervezet alelnöke is úgy gondolja, hogy ha június elejéig nem lesz nyitás, akkor utána már a tantermi az oktatást nem érdemes visszaállítani, mert a tanévből addigra csak két hét marad, ami komoly munkára már nem elegendő.

Ha a kormány pünkösdig, tehát június 1-jéig valóban nem nyitja ki az iskolákat, utána az idei tanévben már nem is érdemes – nyilatkozta a Hírklikknek Gosztonyi Gábor, a Pedagógus Szakszervezet alelnöke.

Az idei utolsó tanítási nap ugyanis június 15-e hétfő. A tanévből maradó két hét kevés lenne a tantermi tanításra való ismételt átállásra, illetve az érdemi pedagógiai munkára.

A gyerekek ugyanis két hónapja belerázódtak a „karantén oktatásba”, Gosztonyi szerint ugyanis a mai rendszert digitális távoktatásnak túlzás lenne nevezni. Mindenesetre a diákok megszokták ezt az új formát, két hét alatt visszarázódni a tantermi oktatásra már érdemi módon aligha lehet.

A pedagógiai megfontoláson kívül az sem tudható, hogy a tanév utolsó két hetében milyen lesz a járványügyi helyzet. Ha a fertőzés folyamatosan stagnál, de a vírus még itt lesz velünk, akkor sem a szülőket, sem a diákokat nem kötelezhetik, hogy a nevezett időszakban iskolába járjanak. Nem beszélve arról, hogy a találkozások szaporodásával belobbanhat a járvány, ami nem is annyira a gyerekeket, de a felnőtt társadalmat veszélyeztetheti.

Igaz, Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke azt javasolta, hogy az első négy évfolyam számára két hétre újranyitható az iskola, de erről Gosztonyi Gábor azt mondta: ez szinte lehetetlen. A délelőtti órákban tanteremben oktatni, délután pedig a távmunkát folytatni szinte megoldhatatlan feladat az iskolában. A pedagógusok számára is komoly terhet jelentene.