Az inflációkövető nyugdíjemelés az évszázad átverése

HírKlikk 2020. március 10. 16:42 2020. márc. 10. 16:42

A Fidesz 2011 óta folyamatosan meglopja a nyugdíjasokat azzal, hogy a nyugdíjemelést csak az inflációhoz köti és nem veszi figyelembe a bérek emelkedését. Ugyanakkor szándékosan, sunyi módon nyerészkedik is a nyugdíjasokon, amikor rendszeresen alultervezi az inflációt és erre hivatkozva, év elején csak kisebb nyugdíjemelést ad. Emiatt pedig a nyugdíjasok tíz hónapon keresztül hiteleznek a kormánynak – írja közleményében Korózs Lajos.

A népjóléti bizottság szocialista elnöke szerint, Orbán Viktor üzenete egyértelmű: akinek megalázóan kevés nyugdíjból kell megélnie, az a jövőben sem számíthat másra. Ezt tudja garantálni neki a Fidesz. 

Az Orbán-kormány ugyanis a 2,8 százalékos emeléssel megalázza a nyugdíjasokat, mivel előre tudni lehetett, hogy ennél sokkal magasabb lesz az infláció. Ez a nyugdíjemelés egyáltalán nem fedezi az élelmiszerek hét százalékos átlagos drágulását, köztük például a sertéshús árának majdnem 30 százalékos emelkedését – mutat rá a közlemény.

Olyan nyugdíjszámítás kell, ami követi a gazdasági növekedést, valamint a bérek és az árak változásait. A magyar nyugdíjasoknak – az MSZP javaslata szerint – a vegyes indexálás alapján, 6,5 százalékkal nőne a járandóságuk, ami az átlagos nyugdíjjal számolva, közel 10 ezer forintos emelkedést jelentene – írja Korózs, hozzátéve, hogy az MSZP újra benyújtja a javaslatát, annak érdekében, hogy garantálni tudjuk a tisztességes és igazságos nyugdíjat, amit mindenki megérdemel egy végigdolgozott élet után.