Az internetre kényszerül a Klubrádió

Sebes György 2021. február 9. 15:56 2021. feb. 9. 15:56

Egyelőre nincs apelláta. A Klubrádió vasárnap estig sugározhat a megszokott frekvencián, utána már csak interneten. Országszerte düböröghet viszont a kormányzati propaganda, az egyetlen kormánykritikus rádiónál pedig megtanulhatják, nem kifizetődő szembemenni a hatalmi kommunikációval

Most aztán örülhetnek mindazok, akik azt hiszik, hogy még mindig baloldali túlsúly van a médiában. Sokan vannak ilyenek, de kormányzati vélemények szerint nem elegen. Még többen vannak olyanok, akik most nem is tudják, hogy minek kellene örülni. Ők azokon a vidékeken élnek, ahová csak a hatalom által megszűrt és engedélyezett információk jutnak el. De azért néhány százezren biztosan szomorkodnak, meg felháborodnak, netán még akciókba is kezdenének, mert jövő hétfőtől legfeljebb az interneten hallgathatják kedvenc rádiójukat.

A bíróság nyilván nagyon jogszerűen döntött a Klubrádiónak a Médiatanács ellen benyújtott keresete ügyében. Bizonyosan lehet megfelelő paragrafusokat találni, amelyek igazolják, hogy a hatóság joggal tagadta meg a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását. Nem számított az sem, hogy korábban voltak olyan rádiók, amelyek a lejárt engedély, netán a felrótt kisebb hibák után is tovább sugározhattak. A kivételek ezúttal nem erősítették a szabályt.

És most nem számít, hogy van még jogorvoslati lehetőség. A Klubrádió elmehet a Kúriáig, a jelek szerint el is fog menni. Az sem számít, hogy újra pályázik a most elvett 92.9-es budapesti frekvenciára és esélye van rá, hogy vissza is nyeri. Mindez ugyanis hosszú hónapokig eltarthat, addig pedig műsorkészítőknek és hallgatóknak egyaránt ki kell tartaniuk – az interneten.

Magyarországon a nemzeti együttműködés rendszerének több mint tíz éve alatt – többek között – ahhoz is hozzászokhattunk, mennyire fontos a látszat. Amire a bíróság mostani ítéletével nem adott. Így pedig az a látszat keletkezett, hogy a jelenlegi hatalom számára kedvező döntést hozott. Azt erősítette meg ezzel, hogy a hatóságnak mindenhez joga van, lesöpörheti az asztalról akár sok százezer ember – a hallgatóság – akaratát. Egyúttal tudomásukra hozta azt is, hogy a műsorszolgáltatónak és közönségének semmihez sincs joga. Elhallgattatni ugyan nem tudják teljesen az egyetlen kormánykritikus rádiót, de száműzni igen. Boldoguljanak aztán, ahogy tudnak.

A jelek szerint most már – majdnem – szabad a pálya. Düböröghet ezerrel a Kossuth Rádió, mindenütt. Szórhatja a kormányzati propagandát a már csak nevében közszolgálati tévé is, valamint a különböző pénzekkel gazdagon kistafírozott médiumok, amelyeknek egyetlen, de annál fontosabb feladatuk, hogy minél szélesebb körben terjesszék a hatalom hivatalos állásfoglalásait.

A Klubrádió munkatársai eddig is emberfeletti munkát végeztek. A joggal foglalkozó emberei folyamatosan készítették a beadványokat a frekvencia-pályázatra, meg a különböző bíróság perekre. Eközben pedig úgy készülnek a műsorok, mintha mi sem történt volna, mintha minden rendben lenne körülöttük. Az a bizonytalanság, amely működésüket eddig is körülvette, a produktumokban egyáltalán nem érződött. Itt volt az ideje, hogy végre komoly figyelmeztetést kapjanak. Talán most már megértik, hogy nem kifizetődő szembemenni a hatalmi kommunikációval.

Az utóbbi években tavasszal és ősszel mindig megtartották a Klubrádió gyűjtőheteit, amikor a hallgatók különböző összegekkel járultak hozzá a médium fenntartásához. Tavaly a műsoros nagy találkozók a járvány miatt elmaradtak és a helyzet most sem teszi lehetővé, hogy a Klubrádió barátai az utcán adjanak hangot felháborodásuknak a frekvencia – legalábbis időleges – elvétele miatt. A műsorkészítők most csak abban bízhatnak, hogy az összetartás ezután is erős marad. Az eddigiek alapján, azonban joggal remélhetik, hogy a hallgatók velük tartanak az internetre is, mindaddig, amíg a rádió egy idő után újra frekvenciához jut. Cserébe csak azt tudják ígérni, hogy még kritikusabbak lesznek ezzel a rendszerrel és a látszatokkal szemben.

Ha sokan üdvözölték is a bírósági döntést, korai az örömük.