Az Ivermectinnek egyértelműen pozitív a hatása a Covid-fertőzés ellen, mégsem használjuk

Millei Ilona 2021. március 1. 17:15 2021. márc. 1. 17:15

Az Ivermectin nem csodaszer, amitől hirtelen eltűnik a vírus, de addig, amíg az oltásokkal előre haladunk, különösen a most induló, sebesen terjedő járványt gyorsan fékezni, a kórházba kerülők számát csökkenteni lehetne vele. Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő szerint az Ivermectin annyira kevés mellékhatással rendelkező gyógyszer, hogyha egy kis remény van rá, hogy valóban jó hatása van az emberekre – egyébként van, ezt ő maga tapasztalta –, akkor használni kell. Viszont a magyarországi engedélyre még várni kell. Kásler Miklós múlt év december elején jelentette be a vizsgálatát, azóta se tudni, hogyan áll. Viszont a fertőzöttek száma napról-napra nő, akiknek elsősorban a betegség korai kezelésében lenne szükségük rá.

Most, hogy elkezdődtek a tömeges oltások a koronavírus ellen, sokan szeretnék megúszni a fertőzést az oltásig. Viszont a berobbant harmadik hullám miatt egyre többen fertőződnek meg. Az Aspirin Protect, a C és D vitamin, valamint az antibiotikum – nagyjából ezek azok a gyógyszerek, amiket a karanténban levő beteg kap. Ön szerint ez elegendő a korai kezelésre? 

Ha valamennyi háziorvos ezt mind adná a fertőzötteknek, már az előrelépés lenne. Sajnos, nem mindenhol történik így, sok helyen azt mondják, hogy szedjen lázcsillapítót és igyon sok teát. Ám mindenféleképpen szükség lenne arra, hogy korai kezelésre elérhetővé tegyük végre az Ivermectint. A legjobb hatása a tünetek megjelenésekor van. Persze, ez se csodaszer, de az esetek nagy részében egy-két nap alatt valóban fordulat következik be a beteg állapotában. 

Mit tudunk az Ivermectin hatásosságáról?

Sok vizsgálat van már, amit ugyan számosan kritizálnak azzal, hogy ezek nem több ezer fős, nagy vizsgálatok, de ha összeadjuk őket, akkor eddig már 68-70 klinikai vizsgálat volt folyamatban, amelyek kettős vak kontroll vizsgálatok voltak. A WHO által megbízott Laurie és Andrew Hill, akik szakértők a kutatás elemzésében, már befejezték az ivermectin metaanalízisét és megállapították, hogy jelentősen csökkentette a halálozási arányt, és rövidítette a kórházban töltött időt. Izraelben végzett vizsgálatban megállapították, hogy a fertőzöttek rövidebb ideig fertőznek, mert hamarabb megszűnik a vírus ürítése, mert ez a szer (cink adásával együtt) gátolja a vírus szaporodását a sejtekben. Most a gyorsan terjedő angol változat esetén ez különösen fontos volna. Az is fontos, hogy a kezelt személyeknél kisebb a valószínűsége a hónapokig tartó panaszoknak, a „post Covid” szindrómának. A megelőzésben is használható a védőoltásig.

A WHO azt mondta róla, hogy „wonder drug” „csoda gyógyszer”…

Azért nevezték így, mert sok száz millió embert kezeltek vele féregfertőzés miatt Afrikában, a világban már több mint  három milliárd emberi bevétel történt, és rendkívül kevés mellékhatást tapasztaltak. Ezért nevezték úgy, hogy „csoda gyógyszer”. Kivételes hatásosságáért 2015-ben Nobel-díjat kapott. Vannak esetek, amikor nem szabad bevenni, elsősorban akkor, amikor a normálisan meglévő vér-agy gát valamilyen okból – betegség, műtét, baleset, sztrók – sérült. (A vér-agy gát az emberekben egy nagyon határozott és erőteljes korlátja annak, hogy sokféle anyag bejusson az idegrendszerbe.) Miután ez egy régi gyógyszer, és rengetegen szedték, pontosan ismert, hogy milyen esetekben vannak veszélyei. Más esetben alig van mellékhatása, kevesebb, mint egy átlag lázcsillapítónak. 

Ausztriában emberi gyógyszerként már kapni… 

Európában több országban emberi gyógyszerként törzskönyvezve van, és a rühösség, a tetvesség ellen használták általában. Covidra nincs Európában törzskönyvezve, és egyelőre csak azt lehet látni, hogy sok helyen maguk az orvosok követelik. Szlovákiában január végén engedélyezték a háziorvosoknak, hogy felírhatják receptre. De, hogy mennyire elérhető, azt nem tudom pontosan. Európában Szlovákia mellett Macedóniában, Ukrajnában több helyen a kezelési protokollban benne van, Bulgáriában is kapható, ha jól tudom, nem is vény ellenében. A világ számos országában használják. Ott kezdték használni elsősorban, ahol ismert és olcsó szer volt féregfertőzések kezelésére. Ausztráliában Indiában, Egyiptomban, januártól Dél-Afrikában, Zimbabwéban, Dél-, és Közép-Amerika számos államában, Ázsiában és az USA-ban is engedélyezett a használata. Míg korábban az amerikai egészségügyi hatóság nem ajánlotta, ezen a véleményén egy szenátusi meghallgatás után változtatott, és legutóbb azt mondta, igaz, hogy nincs elég bizonyíték mellette, de ellene se. 

Hát elég érthetetlen is, hogy miközben a világ küzd a vírussal, nem használnak egy olyan gyógyszert, amiről bebizonyosodott, hogy hatásos lehet…

Nagyon sok már az adat erről. Ha valaki még mindig kétkedik, és úgy véli, hogy az eddigi bizonyíték nem elég, akkor gondoljon arra, hogy ennél sokkal kevesebb bizonyítékkal kezdtek el használni ennél jóval drágább és veszélyesebb gyógyszereket. A Covid új betegség, tehát nem volt, nem lehetett ennek kezelésére törzskönyvezett gyógyszer. Az Ivermectin annyira kevés mellékhatással rendelkező szer, hogyha egy kis remény van rá, hogy valóban jó hatása van az emberekre – egyébként van, én is tapasztaltam –, akkor használni kell. Nem véletlenül írta a WHO szakértője, hogy az általuk megvizsgált tanulmányok alapján, annyira egyértelmű a pozitív hatása, hogy már etikátlan kettős vak kontroll vizsgálatokat csinálni.

Az Európai Gyógyszerügynökséghez nem jutott el?

Nem tudok róla. Európai országokból több hír is érkezett. Belgiumban és Angliában szakértők fordultak a miniszterelnökhöz, Szlovákiában is először az orvosok írtak egy petíciót, utána engedélyezték.

Szinte már isten ellen való véteknek tűnik nem élni az Ivermectinnel…

Rendben van, ez sem csodaszer, de addig, amíg az oltásokkal előre haladunk, különösen a most induló, sebesen terjedő járványt gyorsan lehetne fékezni, kórházba kerülők számát lehetne csökkenteni. Az nagyon érdekes, hogy az internetes oldalakról sokszor törlik ezeket a híreket. Egy professzornak az előadását törölték, és a Facebook megszüntette azt az oldalt, amelyen az ősz folyamán már tízezer, a világ minden tájáról származó, zömében egészségügyi dolgozó osztotta meg a tapasztalatát az Ivermectinről. Tényleg a világ minden tájáról érkeztek rá a hírek Indiától Dél-Amerikán át, az Egyesült Államokból. Az USA-ból több, mint 3 ezer, Magyarországról több, mint 2 ezer orvos tagja volt.  

Miért?

Furcsa, hogy a kezelési lehetőséget tartalmazó gyógyszerről szóló híreket úgy kezelnek, mint az álhír oldalakat. 

Attól félek, egyszer meg fogjuk tudni.

Elég nyugtalanító. Nyilván óriási érdek most a védőoltás, de ezeken az oldalakon se képviselte senki, hogy nincs szükség az oltásokra. Persze, hogy szükség van a védőoltásra. Ám ha addig van valami megoldás, ha addig meg lehet akadályozni, hogy nagyon sok ember kórházba kerüljön, akkor azt meg kellene tenni!

-– Ez a gyógyszer Magyarországon is előállítható lenne? 

Igen, mert generikus termék, tehát gyakorlatilag bárki gyárthatja, és én úgy tudom, hogy meglehetősen egyszerű is a gyártása. 

Az Ivermectint november óta itthon is vizsgálják. Tudni lehet, hogy hol tartanak a vizsgálatok? 

Ha jól emlékszem, november végén jelentette be a Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter, hogy elkezdik nálunk is a vizsgálatát, azután január elején ismét bejelentette, hogy vizsgálják, és most már március elején vagyunk. Nem kellene sok idő, hogy láthatóvá váljon a hatása. 

Pontosan kin múlik az engedélyezése, kit kellene megkérdezni róla?

Most az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hiszen a miniszter jelentette be, hogy elkezdték a vizsgálatát. Nem csak a kórházakban, sőt, inkább a tünetek kezdetén kellene a háziorvosi körzetekben bevezetni most, amikor ilyen gyorsan nő a fertőzöttek száma.

Sőt, az egész világon. Most olvastam azonban egy érdekes hírt arról, hogy Indiában pont ellentétes folyamatok zajlanak, a napi új esetek száma a szeptemberben mért 90 ezer feletti csúcsokról februárra alig 10 ezer fölötti értékre esett. Sőt, február 9-én – az elmúlt kilenc hónapban először – Delhiben egyetlen egy Covidhoz köthető halálesetet sem jelentettek a COVID19INDIA – egy hivatalos forrásokból adatokat gyűjtő oldal – adatai szerint. Pedig az oltásokkal még nem állnak jól ott sem.

Indiában használták az Ivermectint? 

Használták és használják. Uttar Pradesh államban Ivermectin, Doxiciklin és D vitamin csomagot készítettek, és a kezdeti tünetek megjelenésekor adták az embereknek. Gyakorlatilag fillérekért, egy ilyen csomag 2 dollár volt.

Ki lehet jelenteni, hogy ez az erőteljes fertőzéscsökkenés az Ivermectinnek köszönhető?

Nem láttam ilyen vizsgálatot, és azt sem tudom, hogy mennyire széles körben adták. Viszont Dél-Amerikában vannak nagyon komoly térképek is, és azt mutatják be, hogy ahol bevezették az Ivermectin általános használatát, ott hogyan csökkent egyrészt a halálozás, másrészt a fertőzés átadása is. Most, amikor épp az az angol változat terjed rohamosan, amelyik hosszabb ideig marad a torokban, és ezáltal sokkal fertőzőképesebb, különösen nagy jelentősége lenne, hogy a tünetek kezdetén az emberek megkapják ezt a gyógyszert.

A koronavirus.gov.hu oldalon olvasható az az írás, amely szerint Kásler Miklós 2020. december 7-én beszélt arról, hogy Magyarországon is elkezdik az ivermectin parazitaellenes gyógyszer koronavírus elleni hatékonyságának vizsgálatát. Az 1970-es években felfedezett, az ember- és állatgyógyászatban egyaránt alkalmazott gyógyszert az elmúlt harminc évben több mint 3 és fél milliárd ember használta, és jelenleg Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában 30-40, a koronavírus elleni hatékonyságát vizsgáló kutatás van folyamatban. A magyar klinikai vizsgálatban a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt.

Szerettük volna megtudni, hol tart a vizsgálat, de mind az Emberi Erőforrás Minisztérium, mind a kórházak esetében csak írásban benyújtott kérdésre válaszolnak. Kérdéseinket elküldtük, amennyiben a válasz megérkezik, tájékoztatjuk róla olvasóinkat.