Az MNB az új múzeumához egymilliárdért építtet átjárót

HírKlikk 2020. szeptember 4. 04:00 2020. szept. 4. 04:00

A grandiózus beruházást Garancsi István cége nyerte meg.

A hvg.hu számol be arról, hogy Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója hónapok óta promózza Facebook-oldalán a Magyar Nemzeti Bank legújabb beruházását, amelynek lényege, hogy lesz egy átjáró a Széll Kálmán téren.

Ahogy Vitézy írta korábban, az átjáró „nemcsak szintbeli, akadálymentes átjárást teremt a Városmajor felé a térről, de új bejáratot is nyit a Buda Palota néven megújuló épületbe, az itt létesítendő Pénz- és Banktörténeti Múzeumba".

A beruházás nem friss tervezés, már hat évvel korábban szerepelt a tér felújítása a BKK-programjában, de forráshiány miatt, törölni kellett. Azonban most jött az MNB, amelynél a pénz ezek szerint nem volt akadály, és meg is kezdődött az építkezés.

Mint a hvg.hu megtudta, az átjáró építését az MNB-Ingatlan Kft. végzi, amely „megközelítőleg" 1 milliárd forintot költ rá.

A versenyeztetési eljárást a RAW Development Kft. nyerte, amelynek korábban olyan munkái voltak, mint Matolcsy Ádám nyaralója és luxuslakása. A generálkivitelező alvállalkozó pedig a Market Építő Zrt., amelynek tulajdonosa Orbán Viktor barátja, Garancsi István.

„A Széll Kálmán téri metrókijárat és a Krisztina körút között mindössze egy méteres szintkülönbség van, a gyalogosforgalom jelenleg mégis a Várfok utcán keresztül, mozgólépcsőn vagy gyalogos lépcsőn megoldott, nehézséget okozva a naponta sok ezer arra járó idős ember, babakocsit toló szülő, a metrócsatlakozáshoz csomagokkal igyekvő gyalogos számára” – indokolta a beruházást a nemzeti bank.

A portál hozzáteszi, az új múzeumhoz kerül Szőke Gábor Miklós két gigantikus szobra is, amelyekért az MNB Ingatlan Kft. 326 millió forintot fizet.

Forrás: hvg.hu