Az MNB cáfolja az éves jelentésének félrevezető értelmezéseit

HírKlikk 2024. július 11. 13:50 2024. júl. 11. 13:50

Egyhangúlag döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éves jelentésének elfogadásáról a felügyelőbizottság – közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel – a szerdán kiadott jelentésről szóló sajtóhírekre reagálva.

A jegybank valótlan értelmezésnek, félrevezető állításnak minősítette azokat a híreket, amelyek a közlemény szerint nem tükrözik a felügyelőbizottság egységes álláspontját, egyoldalúan idéznek a megállapításokból, úgy ragadnak ki részleteket a szövegkörnyezetből, hogy ezzel megtéveszthetik az olvasókat. A megjelentekkel ellentétben, például a jegybank elnöke mindig képviseltette magát egy helyettesével a felügyelőbizottsági üléseken, ha személyesen nem lehetett ott – írták.

A közlemény szerint felesleges és szándékos torzítás a jegybank bértömeg-gazdálkodásával kapcsolatos adatok értelmezése, és az is félrevezető állítás többek között, hogy a felügyelőbizottság hiába kérte a jegybank kizárólagos és többségi tulajdonában álló leányvállalatok közvetlen ellenőrzési jogát. A működési költségekre vonatkozó kritikákra azt írták, hogy a világ szinte valamennyi jegybankja rendkívüli közegben működik 2020 óta, mindenek előtt a világjárványra és a rendkívüli inflációs helyzetre kellett hatékony megoldásokat találniuk.

A felügyelőbizottság folyamatosan tájékozódik az MNB működésével kapcsolatos döntésekről, módja van az ülései közötti időszakban azonnali felvilágosítást kérni, véleményt és kritikát egyaránt megfogalmazhat. A jegybank mindig teljes mértékben eleget tett a törvényi előírások szerinti tájékoztatási és adatszolgáltatási kötelezettségeinek, híve a teljes átláthatóságnak, a felügyelőbizottság észrevételeit figyelembe veszi, tevékenységét pedig törvényesen és szabályosan végzi – szögezték le.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom