Az MSZP háromszor is pert nyert a „fideszes kisgömböc” ellen, de az Alkotmánybíróság lesöpörte az asztalról

HírKlikk 2023. december 22. 08:20 2023. dec. 22. 08:20

Nagyon nem tetszett a több mint 500 milliárd forintos állami vagyonnal kistafírozott Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak, hogy kisgömböcnek és fideszes háttérintézménynek nevezte őket Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója. Pereskedni kezdtek, de az első, és a jogerős másodfokon is elvesztették, sőt, a Kúría sem fogadta el a panaszukat. Az Alkotmánybíróság viszont mindent lesöpört az asztalról, megsemmisítette a bírósági ítéleteket.

A 24.hu emlékeztet rá, hogy korábban az MCCA – amelynek kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára –, azért perelt, mert fideszes háttérintézménynek, a Fidesz janicsárképzőjének, valamint fideszes kisgömböcnek nevezték egy másfél évvel ezelőtti videóban, amelyben az is elhangzott, hogy közreműködtek a „fideszes lenyúlásban”.

Az MCCA azt is kifogásolta, hogy a szocialisták videójában a révfülöpi hajókikötőt mutatták, ami – a révfülöpi vitorláskikötővel ellentétben – nem került az alapítvány tulajdonába. Az MCCA azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg, megsértették a jó hírnevéhez fűződő személyiségi jogait és hogy valótlanul híresztelték, hogy a felvételen szereplő révfülöpi hajókikötő az alapítvány tulajdonába került.

A bírósági ítéletek kimondták, hogy a tényekből okszerűen le lehet vonni azt a következtetést, hogy az MCCA-nak van fideszes kötődése, azt a tévedést pedig, hogy a videóban a vitorláskikötő helyett a hajókikötő szerepelt, jelentéktelennek minősítette a Fővárosi Ítélőtábla, ami emiatt alkalmatlan az alapítvány jó nevének megsértésére.

Az Alkotmánybíróság azonban nem így látta. A határozat szerint – amelyet a hvg.hu vett észre –  egyértelműen téves tényállításról volt szó, a Facebook-videó készítőitől „minden kétséget kizáróan elvárható lett volna a kérdéses ingatlanok megfelelő azonosítása”. Jó híre egy szervezetnek is van, és az Alaptörvény azt is védi. Az ilyen téves állítás nem minősíthető lényegtelen tévedésnek, mert alkalmas arra, hogy az MCC megítélését a társadalom széles körében negatívan befolyásolja.

Az AB szerint a bíróságok tévesen ítélték meg a helyzetet, megsemmisítette ítéleteket, ezért az ügy tárgyalását előlről kell kezdeni. A döntéssel egyedül Schanda Balázs alkotmánybíró nem értett egyet. Különvéleménye szerint bírói mérlegelés kérdése, hogy hol húzódik a határ a lényeges, súlyos megtévesztés és a mellékes, lényegtelen csúsztatás, valótlanság között, vagyis a bíróságok nem sértették meg az Alaptörvényt.

Az üggyel kapcsolatban Molnár Zsoltot telefonon értük utol, aki a Hírklikknek elmondta:

Az Alkotmánybíróságnak láthatóan nem velem van vitája, hanem a háromfokú bírói rendszerrel és a jogerős döntést hozó Kúriával.
Természetesen, futball nyelven szólva ez olyan, mintha a 3:0-s győzelem után a bíró megpróbálná újrajátszatni a mérkőzést.
Mindenesetre - megragadva az alkalmat -, ezúton is kellemes karácsonyi ünnepeket és békés új évet kívánok a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány minden munkatársának.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom