Az MSZP így oldaná meg a lakhatási válságot

HírKlikk 2021. július 30. 13:21 2021. júl. 30. 13:21

A szociális szempontokat figyelembe vevő, de a gyermekvállalást nem kötelezővé tévő otthonteremtési programot ígért a pályakezdőknek ellenzéki választási győzelem esetén az MSZP országgyűlési képviselője.

Varga László az MSZP Facebook-oldalán közvetített, pénteki online sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy lakhatási válság van Magyarországon, drága lakást építeni, venni és bérelni.

Hozzátette: a 2018-as adatok szerint a 18-34 év közötti fiatalok több mint 60 százaléka él együtt a szüleivel.

2010-2020 között megduplázódtak az ingatlanárak az országban, ez az Európai Unióban a harmadik legnagyobb drágulás. A bérleti díjak pedig a visegrádi országok között a legnagyobb mértékben Magyarországon drágultak. Évente háromezer embert lakoltatnak ki – sorolta a problémákat.

Az ellenzéki képviselő kifogásolta, hogy a központi költségvetésben a lakhatás támogatására fordított összeg mindössze nyolcadát osztják el rászorultsági alapon.

Varga László – a pályakezdők otthonteremtési támogatása mellett – javaslatot tett arra is, hogy a családi otthonteremtési támogatást (csok) a rászorulók is igénybe tudják venni.

Érvelt a kollégiumi férőhelyek bővítéséért is. Szerinte ezt a célt szolgálná Budapesten a Diákváros, amely helyett kínai egyetemet tervez építeni a Fidesz-kormány.

Az országgyűlési képviselő az önkormányzati bérlakásrendszer megőrzését, bővítését is javasolta. Hozzátette: a költségvetésből évente 60 milliárd forint elég lenne, hogy ezek a lakások megújuljanak, illetve újak épüljenek.

Szorgalmazta, hogy önerő nélkül is igénybe lehessen venni a lakásfelújítási programot. Közüzemi- vagy bérleti díj-tartozás miatt csak akkor lehessen valakit kilakoltatni, ha az elhelyezése megoldható más módon – mondta.

Varga László kezdeményezte, hogy a létfenntartáshoz szükséges alapvető közszolgáltatásokat megfizethető áron biztosítsák.

A képviselő javaslatot tett energiahatékonysági programra, amelyet összekötne egy kazáncsereprogrammal, mert szerinte ezáltal jelentősen csökkenthető a légszennyezés is.