Az MSZP kikényszeríti a választ: mi kerül 300 milliárdba 16 ezer lélegeztetőgépen?

Harkai Péter 2020. június 30. 14:10 2020. jún. 30. 14:10

A közpénzből nézhetetlen MTVA műsorvezetői székéből egyenesen a külügyi kormánypropaganda államtitkári fotelébe ejtőernyőzött 36 éves Menczer Tamás államtitkár hétvégi trollposztjában hazugozva kérte számon a hiteles történelmi múltat az ellenzéken, mert tették a dolgukat és rákérdeztek: vajon mi kerül 300 milliárdba 16 000 lélegeztetőgépen? A szocialisták frakcióvezetője közölte – kikényszerítik a választ a kormányból.

Menczer államtitkár a kormánypropagandától megszokott sekélyes személyeskedéssel támadta Karácsony Gergely főpolgármestert is, Harangozó Tamást ugyancsak – természetesen a valós szembenézés helyett, gyáva trollposztban öklendezve. A brutálisan túlárazott kínai lélegeztetőgép exportszállítmány közpénzszámlája háborította fel Menczert – pontosabban az azt firtató ellenzéki fellépés. Érdemi válaszok helyett, mindössze kataton hazugozással érvelt, ami még egy orbáni államtitkártól is sovány magyarázkodás.

Miután a Gulyás miniszter legutóbbi kormányinfóján kikottyantott újabb kínai biznisz nem csak a sajtó, de az ellenzéki képviselők felháborodását is kiváltotta, első kézből érdeklődtünk a ráadásul személyében megszólított Harangozó Tamástól, hogy milyen ellenlépéseket tervez az ellenzék?

Az MSZP frakcióvezető-helyettese arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy a személyeskedő kommunikációval érvelő államtitkár hol s milyen történelmi múltnak köszönhetően növesztette ekkorára az egóját, de korrekten hozzátette – nem is érdekli. Ennél sokkal jelentősebb politikai lépésnek tartja, hogy közös ellenzéki egyeztetéssel kényszerítik válaszadásra a kormányt a több mint kétes beszerzés(ek) ügyében:

„Éppen itt lenne az ideje, hogy a kormány merjen felvállalni egy parlamenti vizsgálóbizottságot, ami a nevezett, homályos hátterű ügyeket vizsgálja – feltéve, hogy nincs mit takargatniuk és a beszerezések körül nyoma sincs a hazugságoknak. Itt az ideje kivizsgálni és a választópolgárok elé tárni, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt és arra hivatkozva, valójában mit is csinált a kormány, milyen összegből, milyen okból, mit vásároltak, mennyiben tartották szem előtt a piaci árakat, mennyiben voltak jó gazdái a magyar emberek pénzének.”

A parlamenti vizsgálóbizottság megalakítására irányuló kezdeményezéséhez szükséges ötven aláírás gond nélkül összegyűlt, ezzel is bizonyítva az ellenzéktől, hogy még a járványidőszak sem lehet alibi a kormány részéről a haveri zsebek megtömésére. Sőt, az elszámoltatás felelőssége nem csak a kormányt, de az ellenzéket is terheli. Ezt a kötelességét felismerve, támogatta mindegyik ellenzéki párt a kezdeményezést:

„A bizottság nem csak a beszerzéseket, de a kórházi ágyszámkiürítések körülményeit és következményeit is vizsgálni fogja, s a már említett 300 milliárdos beszerzésnél nem csak az a sarkalatos kérdés, hogy mi került mindezen ennyibe, de egyelőre az is tisztázatlan, hogy mindebből mennyi a valóban lélegeztetőgép s mennyi a lélegzést segítő gép – amint ez már egyszer kiderült egy szállítmány szintén titokzatos tartalmáról. A számok világában maradva, azt a nem mellékes tényt pedig ne feledjük, hogy a teljes munkahely-megtartási programra 200 milliárdot irányzott elő a kormány. Már csak ezért sem mellékes tisztában lenni azzal, hogy mennyiben reális a legutóbbi kínai szállítmány 300 milliárdja”.

Miután a veszélyhelyzet elmúlt, most van itt az ideje megvizsgálni az elmúlt hónapok eseményeit és döntéseit, amiről a kormánynak kötelessége beszámolni és elszámolni – az ellenzéknek pedig kötelessége a kormányt ellenőrizni, amit Menczer államtitkár heves kirohanása is igazol – véli Harangozó:

„Azt se felejtsük, hogy állítólag hazai lélegeztetőgép-gyártásba kezdtünk hatékony eredménnyel. Már csak ezért is indokolt a kérdés tisztázása, hogy akkor mi a magyarázata egy ilyen brutális összegű megrendelésnek Kínából...? Ráadásul a járvány idején maga a miniszterelnök közölte, hogy a legrosszabb helyzetre készülve is 8000 készülék bőséggel elegendő. Az általunk javasolt bizottság megalakításával az ehhez hasonló kérdések tisztázását és egyúttal a választóink bizalmát kívánjuk szolgálni, aminek a kormány részéről egy működő demokráciában zöld utat adni teljesen magától értetődő lépés kell, hogy legyen. Ha ne adj’ isten, ezt mégis visszautasítanák, akkor ahhoz nem kell nagy fantázia, hogy milyen okból s milyen hazugságok falazása miatt tennék” – nyilatkozta a Hírklikknek az MSZP frakcióvezető-helyettese.