Az MSZP-s Molnár Zsolt benyújtja a magyar Adria-törvényt

HírKlikk 2023. október 10. 19:10 2023. okt. 10. 19:10

A szocialisták pártigazgatója egész nyáron azért kampányolt, hogy ingyenessé váljanak a balatoni strandok, és minden családnak lehetősége legyen nyaralni a magyar tengernél. Molnár Zsolt most bejelentette, hogy horvátországi mintára benyújtja a magyar Adria-törvényt az Országgyűlésnek, hogy megszűnjenek a fizetős strandok a szabad vizeknél.

Molnár Zsolt keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, törvényjavaslata elsősorban a Balatonra, de minden magyarországi természetes tóval kapcsolatos üdülési lehetőségre is érvényes. Szerinte a nemzetközi példa azt mutatja, hogy van lehetőség arra, hogy jogszabályba legyen iktatva: ne lehessen pénzt szedni, belépőjegyet kérni azért, hogy a természetes vizekben, például a Balatonban fürödhessenek a magyar családok. Az MSZP-s országgyűlési képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy fizetős strandok és kerítések létesülnek a tó körül. Szerinte be kell tartani a part menti védősávot, a part megközelíthetőségét, korlátozni kell az ésszerűtlen beruházásokat, és a magyar családoknak vissza kell adni a természetes tavakat, különösen a Balatont. Leszögezte: szankcionálni kell azokat, akik ennek nem tesznek eleget, súlyos pénzbüntetés járna azoknak, akik nem teszik megközelíthetővé a partot.

Az MSZP pártigazgatója arról beszélt a sajtótájékoztatóján, illetve korábban, a keddi naprend előtti felszólalásában is, hogy a Fidesz-kormány győzelmi jelentésnek mutatja be a turisztikai adatokat, de szerinte ezek a statisztikák arról árulkodnak, hogy a bérből és fizetésből élő családok lényegében kiszorultak a nyaralásból. Molnár Zsolt szerint a kormány cinikusan időt húz, nem tesz intézkedéseket, nem támogatja azokat a javaslatokat, amelyek a szabadstrandok létesítéséhez vezetnének, és amelyek olcsó szálláshelyeket teremtenének a legrászorultabb családok számára. „Az üdülés sokkal több, mint egy statisztikai adat. Nem arról van szó, hogy mennyi bevétel származik a turizmusból, hanem arról, hogy egy nemzet lelki állapotát tükrözi, hogy mennyi pénzt és időt tudnak fordítani arra, hogy pihenjenek” – fogalmazott a napirend előtti felszólalásában Molnár Zsolt, aki szerint ezen a területen óriási lemaradásban vagyunk. A szocialista képviselő szerint a magyar családok pihenése túllép a pártpolitikai célokon, alapvető célnak nevezte, hogy eljussanak a Balaton partjára pihenni, ne irreálisan magas belépőket kelljen fizetni a strandokon.

A MSZP-s országgyűlési képviselő több javaslatot is megfogalmazott a magyar Adria-törvényben: 100 ezer forintos idényenkénti üdülési támogatást adna a rászoruló családoknak, illetve azoknak a szálláshelyeknek, amelyek milliárdos állami támogatásokat kaptak az elmúlt években, kötelezővé tenné, hogy bizonyos vendégéjszakákat a magyar családok részére ajánljanak fel.

„Nagyon bízom benne, hogy ez a törvényjavaslat széles körű társadalmi támogatásra talál, és előbb-utóbb a magyar kormány is belátja, hogy a Balaton mindenkié. Nem az önkormányzatoké, nem a helyi polgármestereké. Viszont szükség van kompenzációra az állami költségvetésből, nem kérdés, hogy ennek van forrása. Például a Nemzeti Bank különböző tartalékaiban és alapítványainál még találhatunk néhány milliárdot arra, hogy támogatni lehessen az önkormányzatokat, hogy ne az ő kárukra valósuljanak meg a szabadstrandok” – érvelt Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom