Az MSZP szerint a kormánynak végre valóban féken kellene tartania az inflációt

HírKlikk 2023. szeptember 8. 11:05 2023. szept. 8. 11:05

Továbbra sincs ok az örömre az inflációs adatok miatt – mondta pénteken az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke, aki arra kérte a kormányt, próbálja meg végre valóban féken tartani az inflációt.

Vajda Zoltán az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón arra reagált, hogy a Központi Statisztikai Hivatal a nap folyamán közölte, augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 16,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Nincs okunk örülni, hiszen a nehezebb társadalmi helyzetben lévő csoportokra, a nyugdíjasokra, az alacsony keresetűekre vonatkozó inflációs adatok jóval magasabbak, mint az átlagos infláció – értékelt az ellenzéki politikus.

Szerinte a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt tartósan a magyar infláció a legmagasabb az EU-ban, ráadásul „utcahosszal" vezet a többi tagállam előtt és régiós összevetésben is kimagasló a magyar adat.

Vajda Zoltán azt mondta, a fideszes politikusok nem a számok emberei, nem tudják a költségvetést megfelelő minőségében, időben és módon benyújtani a parlamentnek. Rekordmértékű inflációt hoztak össze, azaz a pénzügy- és gazdaságpolitikájuk is megbukott – mondta, hozzátéve: a jegybank működése kapcsán is vannak súlyos, megválaszolandó kérdések.

Arra kérte a kormányt, lássa be, hogy az elhibázott politikája súlyos károkat okoz az országban, ezért próbálja meg végre valóban féken tartani az inflációt, a magyar gazdaságot pedig állítsa tényleges növekedési pályára.

Sürgette, hogy a kormány minél előbb állapodjon meg az Európai Bizottsággal, mivel segítené az országot az őt megillető uniós források megérkezése.

Az ellenzéki politikus azt reálisnak tartja, hogy év végére egy számjegyű lesz az infláció, de szerinte ez csak egy „laza cél", arra kellene törekednie a kormánynak, hogy ez az adat 2-4 százalék között legyen.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom