Az MTA volt elnöke szerint Gulyás Gergely hazudik

HírKlikk 2023. június 20. 13:35 2023. jún. 20. 13:35

Hazugságnak tartja Pálinkás József atomfizikus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke azt, hogy Gulyás Gergely szerint „összességében” nincs tanárhiány, ugyanis számos területen igenis hiányoznak pedagógusok a közoktatásból.

„Gulyás alighanem arra gondol, hogy ha a tanárok összlétszáma elér egy bizonyos értéket, akkor nincs tanárhiány akkor sem, ha közben a matematika, fizika, kémia stb. szakos tanárok száma nulla. Majd – bocsánatot kérve a történelemtanároktól – a történelemtanárok „megtanítják” a matematikát” – reagált a miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfón elhangzott kijelentéseire a tudós.

Ugyancsak Gulyás hétfői mondatait idézve hozzátette, „nemhogy hazudni, de füllenteni sem szabad”.

Néhány órával korábban Pálinkás rögtönzött fizikaórát is tartott a Facebookon, amellyel a kormány egy másik hazugságáról igyekezett lerántani a leplet – írja a hvg.hu. Félelemkeltésre használt, tudatlanságot kihasználó aljas hazugságnak nevezte ugyanis azt a – kormányközeli sajtóban rendszeresen megjelenő – állítást, miszerint „nyugati országok urántartalmú lőszereket adnak Ukrajnának, ami„atomháborúhoz” és „sugárzáshoz” vezet”.

Mint írja, a szegényített, a nukleáris reaktorok és fegyverek anyagának gyártásakor visszamaradt uránnak csak annyi köze van a nukleáris fegyverekhez, hogy gyártásukkor hulladékként visszamaradt: a lövedékek belsejébe, az acélköpeny alá azért tesznek szegényített uránt, mert nehéz, így ugyanolyan lövedéksebességnél nagyobbat üt, mintha például ólmot tennének bele. Az ehhez felhasznált, 238-as urán azonban csak enyhén radioaktív, így bár megenni vagy borogatásra használni nem tanácsos, semmi köze a nukleáris fegyverekhez.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom