Az NVB hitelesítette Orbán Viktor népszavazási kérdéseit

HírKlikk 2021. július 30. 16:10 2021. júl. 30. 16:10

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazási kérdéseit.

A kormány által az NVB-hez benyújtott és most hitelesített kérdések így szólnak:

  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?"
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?"
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemi átalakító kezelések?"
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?"
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?"

A hitelesítéseket rendre kilencen támogatták – Téglási András, Bozsóki Éva, Lugossy-Sági Krisztina, Sasvári Róbert, Szalay Tamás, Tóta Áronné választott tagok, valamint Borbély Andrea, a Jobbik, továbbá Lovas András, a KDNP és Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja –, ellene szavazott Fábián Adrián választott tag és Csonka Krisztián, az LMP delegáltja. A szavazásokban nem vett részt Fazekas Tamás, a Párbeszéd, Litresits András, az MSZP és Avarkeszi Dezső, a DK delegáltja.

A határozatok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Téglási András, a testület elnöke az egyes kérdések hitelesítéséről szóló vitákban arról beszélt, a kezdeményezések hitelesíthetők, mert nem ütköznek tiltott tárgykörbe, megfelelnek a választópolgári és a jogalkotói egyértelműség követelményének.

Bozsóki Éva elnökhelyettes, Tóta Áronné és Szalay Tamás, valamint Sárhegyi Zoltán is a hitelesítések mellett érvelt.

Fazekas Tamás, a Párbeszéd delegáltja az első kezdeményezés vitájában arról beszélt, a népszavazás intézménye nem szolgálhat arra, hogy politikai vitában használják fel, márpedig a kormány világossá tette, a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás politikai vitájában akarja felhasználni a kérdéseket. Ez azonban a delegált szerint ellentétes az Alaptörvénnyel. Úgy vélte, három kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének, kettővel szemben pedig a megerősítő népszavazás tilalma merül fel elutasítási indokként. Jelezte: mindezek miatt nem vesz részt a szavazásokban.

Litresits András (MSZP) szerint elfogadhatatlan, hogy a bizottság nem ugyanazon az ülésen tárgyalja a kormány kérdéseit a Karácsony Gergely főpolgármester által benyújtott kérdésekkel, holott egy napon nyújtották be azokat. Ő is arra hívta fel a figyelmet, hogy kötelezettségszegési eljárás folyik Magyarországgal szemben, meglátása szerint „a Pegasus-botrány elkerülő hadművelete" a kormány népszavazási kezdeményezése, amihez az NVB-nek „nem kell asszisztálnia". Jelezte, ő sem vesz részt a szavazásokban.

Avarkeszi Dezső (DK) azon meggyőződésének adott hangot, hogy a kormány kérdései nem egyértelműek, és hozzájárulnak a népszavazás intézményének kiüresítéséhez, ezért ő sem vett részt a szavazásokban.

A három bizottsági tag ezért a szavazások megkezdése előtt elhagyta az üléstermet.

Csonka Krisztián (LMP) az első kérdés vitájában arról beszélt, nem ért egyet a tervezettel, sérül a választópolgári egyértelműség követelménye, nincs meghatározva a „szexuális irányultság" kifejezése, és szigorúan véve eredményes népszavazás után felvilágosító órát sem lehetne tartani a diákoknak.

Fábián Adrián választott tag arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérdések nem egyértelműek jogalkotói szempontból. Mint mondta, ha a népszavazáson az „igenek" kerülnek többségbe, akkor a jogalkotónak olyan törvényt kellene alkotnia, ami szembemegy a józan ésszel és az Alaptörvénnyel.

A szavazások során ezek alapján Csonka Krisztián és Fábián Adrián következetesen a kezdeményezések hitelesítésének megtagadására szavazott.

A határozatok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Az ülésen a kormány részéről jelen volt Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Forrás: MTI/Hírklikk