Az oktatási akciók célja, hogy felélesszék a reményt 

Millei Ilona 2023. november 25. 14:15 2023. nov. 25. 14:15

A hatalom igyekezett minden olyan véleménynyilvánítási formát ellehetetleníteni, amellyel akár civil szervezetek, akár az állampolgárok hangot adhatnak az akaratuknak. Maradtak az akciók. Így van ez az oktatás területén is. Kényszerszülte eljárások ezek, amelyekkel egyszerre próbálják a problémát a felszínen tartani, az érintetteket összetartani, és feléleszteni bennük ismét a reményt, hogy valamit mégis tehetnek ők is a sorsuk alakításáért. Megnéztük, milyen akció folyik jelenleg a PDSZ-nél, az Egységes Diákfrontnál, a Szülői Hangnál, de nem felejtkezünk el a folyamatosan futó Zebraszerdáról és a TASZ-ról sem. Ez utóbbi folyamatos jogi segítséget nyújt az akciók résztvevőinek. 

Az oktatásban az akciókat a kényszer szüli, egy normális jogállamban nem lenne szükség rájuk. Ráadásul a lehetőségek teljes mértékben korlátozottak, de azért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) feszegeti ezeket a korlátokat – mondta a Hírklikknek Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának ügyvivője. Az akciókkal egyszerre igyekeznek a felszínen tartani a problémákat, egyúttal összetartani a pedagógusokat, és feléleszteni bennük ismét a reményt, hogy valamit mégis tehetnek a sorsuk alakításáért. Sokan ugyanis még ezt a reményt is elveszítették, mert azt látják, hogy ennek a kormánynak minden mindegy. A kormány számára nem érdekes, hogy a közoktatás már „térdre esett”, és nincs előremutató eredmény. Hátra mutató viszont annál több van, mert egyre kevesebb pedagógus van a rendszerben, ellátatlanok az órák, de ez mind láthatóan nem érdekli a kormányzatot. Sokan abban bíztak, hogy a kormány talán azért idáig nem megy el a cinizmusban, de most azt látják, mégis megteszi.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – együtt a Pedagógusok Szakszervezetével - folytatja a sztrájkbizottsági tárgyalásokat a kormánnyal. Levelet is írtak Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárnak és közölték, amennyiben ezek a tárgyalások nem vezetnek eredményre, folytatják a sztrájkot is a adott keretek között. De a jogszabályi kiskapukat mindenképp ki fogják használni azért, hogy láthatóak legyenek ezek a sztrájkok. Mindemellett bevonják a szakképzésben dolgozókat is, akik tényleges sztrájkot tudnak tartani a munkahelyeiken.

Jelenleg a „végkielégítéses” akciójuk zajlik, jogi fórumot is tartottak csütörtökön, ami itt megtekinthető. Ezen a jogászok többek között arról beszéltek, hogy a végkielégítések kifizetését teljesen tévesen értelmezik a tankerületek. Egyikük még azt is megemlítette, ez nem is a tankerületi jogászok hibája, hiszen a Belügyminisztériumtól kaptak erről szóló állásfoglalást. Mindenféle létező és nem létező eszközökkel próbálják megrövidíteni azokat, akik elhagyják a pályát, például azzal fenyegetik őket, hogy „listázva” vannak, és majd később sem fognak állást kapni. Ezekben az ügyekben az ország több részén most indulnak majd a próbaperek. A pedagógusokat a fórumon arra kérték, várják meg ezeknek az eredményét, hisz valószínűleg papírok alapján fognak dönteni a jogosságról, nem lesz hosszas bizonyítási eljárás. Ha a bíróság igazat ad a PDSZ-nek, illetve a jogászoknak, akkor megpróbálják elérni a munkáltatóknál, hogy az ítéletek hatására fizessék ki mindenkinek a járandóságát újabb perek nélkül. Azt is elmondták ezen a fórumon, hogy jogorvoslatra nem 30 nap áll rendelkezésre, hanem 3 év. Vagyis, amit a levélben írtak a pályaelhagyó pedagógusoknak a jogorvoslati időről az teljesen hamis, az elmaradt végkielégítést 3 évig is be lehet hajtani. 

A fórumon a jogászok beszámoltak arról is, hogy hol tartanak azok a perek, amelyek amiatt indultak, mert nem fizették ki a túlmunkát. Nagy Erzsébet felidézte, még őt is meglepte, milyen sok megnyert perük van már. Ezért a PDSZ azt kérte a pedagógusoktól, hogy 3 évre visszamenőleg mindenki gyűjtse össze azokat a túlmunkákat, amelyeket 4 napon belül rendeltek el anno, de gyűjtsék össze azokat a túlórákat is, amelyek a tanórán kívüli tevékenységből – kirándulás, gyerekek elkísérése valamilyen hivatalos eseményre – adódtak. Merthogy minden olyan túlmunkát, amelyet december 31-e előtt 4 napon belül rendeltek el, ki kellene fizetni. A PDSZ azt kérte adják elő ezzel kapcsolatban a követeléseiket, intézményenként álljanak össze, keressék meg a szakszervezet jogászait, és adják be a keresetet. 

A PDSZ az Országos Közös Akarat tagjaként segít az Egységes Diákfrontnak az egymillió konzultációs ív begyűjtési akciójában is. Azokat a PDSZ 2 irodájában, a budapesti Somogyi Béla utcai, illetve a pécsi, az Iparosházban levőben már most be lehet dobni a postaládába, illetve szerda délutánonként 4 és 6 óra között be is lehet vinni. Csak annyit kérnek, mindenki érvénytelenítse azt. Az Egységes Diákfront Facebook-oldalán elolvasható legújabb akciójuk jelmondata: „1 millió üres konzultációs ív = 1 millió szavazat az oktatásért”. Mint írják: „azzal, hogy leadod nekünk a konzultációs ívedet, kiállsz a magyar diákokért és tanárokért. Arra kérünk most, hogy következő hónapokban gyűjts össze minél több nemzeti konzultációs ívet a környezetedből!” Minden további részlet megtudható a 7igen.hu oldalon.

A Szülői Hang is folyamatosan akcióban van, ugyanis közeledik a határidő: a hatéves gyerekek szüleinek január 18-ig be kell nyújtaniuk kérelmüket, ha plusz egy évig óvodába akarják járatni gyereküket. A kormányzat pedig értelmetlen bürokratikus eljárással megnehezítette az igénylést. Ezért a kérelem benyújtása előtt érdemes minél több támogató dokumentumot beszerezni, lehetőleg még az idén. A Szülői Hang szerint a legtöbben azért maradnak le a lehetőségről, mert a szülőben nem tudatosul, hogy az óvodában maradást kérvényezni kellene. Ezért a kötelező beiskolázási csoportjukban, és egy külön Facebook-oldalon  is fölkínálják a segítségüket az érintetteknek.

A Zebraszerda egy folyamatosan fenntartott akció, amelynek az a lényege, hogy szerdánként reggel 7:30 és 8:30 között, tanárokat támogató demonstrálók állnak ki különböző feliratú táblákat feltartva az autósok elé, akkor, amikor azok pirosat kapnak a gyalogos átkelőnél. Mára a megmozdulás már kinőtte magát és nem csak a fővárosban demonstrálnak a zebrákon.

A Zebraszerda ötletgazdája egy háromgyermekes édesanya, Kállai Kornélia, aki január 4-e óta minden szerda reggel kimegy a budafoki Leányka utcai lakótelep egyik zebrájához. Azért teszi, mert a saját és gyermekei bőrén tapasztalja az oktatás problémáit; nemcsak az egyre nagyobb tanárhiányt, a tananyag mennyiségét és minőségét is botrányosnak, a tanterveket és a módszertanokat elavultnak tartja. Lapunknak azt nyilatkozta, erre az akcióra azért van szükség, mert szerinte folyamatosan csak egy buborékon belül kommunikálnak egymással, és azt gondolja, hogy ezzel ki lehet lépni a buborékból azok felé is, akik ebbe a buborékba kívülről nem látnak bele. Most már követői is vannak, akiktől a szerdai kiállás után megkapja az azt bizonyító fotókat. Elszántságáért és kitartásáért pedig szeptemberben megkapta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Közélet Iskolája különdíját. 

A Társaság a Szabadságjogokért az akciókról szóló videója „ne maradjunk csendben, ne higgyék azt, hogy mindent elfogadtunk” címen tekinthető meg a YouTube-on. Ők így hirdetik az akciókat: „Sztrájkoltak a gyereked iskolájában a tanárok? Tudod, mi a baj státusztörvénnyel? Hallottál már a 7igenes népszavazásról? Voltál te vagy a gyereked tüntetni? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, hozzád is elért az oktatási mozgalom, és talán magad is részt vettél benne valamilyen formában. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy a megmozdulások, akciók mögött egy elkötelezett, pedagógusokból, diákokból, szülőkből és civilekből álló csoport sok száz, sok ezer órás munkája húzódik meg, akik közül sokan több mint másfél éve folyamatosan részt vesznek a mozgalom építésében. Legújabb rövidfilmünk róluk szól, az ő történeteikből mutatunk be néhányat. Mindegyik történet más, mégis mindegyik megmutatja, hogy van lehetőséged kiállni magadért. Az oktatási mozgalom olykor látványos, olykor nem, de az biztos, hogy fokozatosan fejlődik. A mozgalom sokszínű közössége, sokféle akciója pedig lehetőséget ad arra, hogy a demokrácia a mindennapokban is megélhető élmény legyen. 

Mi pedig ott vagyunk, és minden lehetséges eszközünkkel segítünk, hogy minél többen tudjanak és merjenek kiállni magukért az oktatási mozgalomban és azon kívül is.”