Vesztegzár alá helyezték egész Lombardiát

HírKlikk 2020. március 8. 11:25 2020. márc. 8. 11:25

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök aláírta szombat éjjel azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, valamint 11 másik, észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be.

Az újabb karanténzónák Emilia-Romagna tartományban Modena, Parma, Piecenza és Reggio Emilia városokat és ezek környékét érintik, Marche tartományban Pesarót és Urbinót, Piemonte tartományban Asti és Alessandria térségét, Veneto tartományban Velence, Padova, Treviso városait.

 

A BBC tudósítása szerint, a vesztegzár idejére az egészségügyi dolgozók nem mehetnek szabadságra, illetve betiltották esküvők és temetések megtartását, és minden más vallási vagy kulturális eseményt is. Bezárják továbbá a mozikat, a szórakozóhelyeket, az edzőtermeket, a múzeumokat és a síközpontokat, az éttermek és kávézók pedig csak úgy lehetnek nyitva reggel és este 6 óra között, ha a vendégek között legalább 1 méter távolság van.

Vesztegzár alatt február 23-tól a lombardiai Lodi térségében tíz önkormányzat volt, majdnem ötvenezer lakossal, Veneto tartományban pedig a 3500 lakosú Vo'Euganeo városa.

A legmagasabb fokozatú óvintézkedések területi bővítését az indokolja, hogy csaknem megduplázódott a Covid-19 vírus újonnan diagnosztizált fertőzöttjeinek száma. Szombat esti közlés szerint, egy nap alatt 1145-tel nőtt. Ez majdnem kétszerese a pénteki 620-nak.

Az olaszországi fertőzöttek összesített száma elérte az 5883-at. Ebből 589-en már meggyógyultak. A még betegek közül 2651 személy szorul kórházi kezelésre, további 567 intenzív osztályon van, és ezeknek több mint a fele, 359 az északnyugati Lombardia tartományban.

Forrás: MTI/Hírklikk