Az ombudsmanhoz fordul Szél Bernadett az LMBT+ fiatalok alapjogsérelme miatt

HírKlikk 2021. június 19. 17:45 2021. jún. 19. 17:45

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint Kozma Ákos a melegellenes törvény hatályba lépése után meg tudja vizsgálni, hogy egyáltalán alkotmányos-e a jogszabály. Ezért írásbeli kérdéssel fordult az alapjogi biztoshoz a kedden elfogadott pedofil-ellenesnek nevezett, ám egyúttal melegellenes jogszabállyal kapcsolatban.

Szél Bernadett meg akarja tudni Kozma Ákostól, hogy él-e több fontos jogkörével. A független képviselő szombati közleményében azt írta: „a hatályba lépést követően, meg tudja vizsgálni, hogy egyáltalán alkotmányos-e a jogszabály (nem lesz az), ekkor ő maga is Alkotmánybírósághoz fordulhat és kérheti a testületet, hogy utólagos normakontroll keretében ők maguk is mondják ki az alkotmányba ütközés tényét – sőt, az Alkotmánybíróságnál a nemzetközi szerződésbe ütközés vizsgálatát is kezdeményezheti” – erről a hvg.hu számolt be.

Szél Bernadett szerint az alapjogi biztos rendelkezik ütőképes eszköztárral, képes érdemben lépni, és erre kéri őt. Ahogy fogalmazott, „Kulturált országban ilyen törvény a Ház közelébe sem kerülhet, a gyermekek egy csoportjának lehetetlen helyzetbe hozása pedig fel sem merülhet, hiszen ez súlyos kegyetlenség és egyben jogsértés is. Nekünk is vannak eszközeink, több is, mint gondolnánk, és nem habozunk használni!” 

Mint ismeretes, Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella május 26-án nyújtották be a javaslatot, amely szerint sokkal szigorúbban büntethetők lesznek a pedofilok. A törvénycsomagba később olyan részleteket is beletettek, amelyek alkalmasak a pedofília és a homoszexualitás összemosására. A parlament kedden 157 igen, 1 nem mellett elfogadta a törvénycsomagot. A törvény ellen tízezres tömeg tüntetett hétfőn este a Kossuth téren „propagandatörvény helyett elfogadást” követelve.