Az önkény meghibbant

Gusztos István 2021. március 3. 15:18 2021. márc. 3. 15:18

Nem volna ez baj, ha közelgő bukását jelentené – ám ebben a legkevésbé sem lehetünk biztosak, amíg a lakosság egyik fele bigottan, kéjelegve követi őt az őrület útján.

A hibbantságot – és persze az aljasságot – szinte naponta bizonyítja legalább egy kormányrendelet. No és a kedden vagy pénteken éjszaka benyújtott sunyi törvényjavaslatok.

Életbe lépett az új egészségügyi „szolgálati jogviszony", katonai jellegű alárendeltségbe taszítva ezzel orvosokat, ápolókat – mindenkit, aki aláírásával elfogadta. Számos abszurditása van a törvénynek – megszokott például, hogy időt sem hagytak a javaslat tisztességes tanulmányozására. Erre hivatkozva, az ellenzék elkerülhette volna azt a súlyos hibát, amit a törvény támogatásával elkövetett.

Ám eltekintve mindentől: az időzítés és persze az „egyeztetés" fideszes módja teszi értelmes ember számára elfogadhatatlanná a törvényt. Maguk a dolgozók is utolsó pillanatokban nézhettek bele abba szerződésbe, amely viszonyaikat a jövőben meghatározza.

Járvány idején, részben a járványra hivatkozva, verte át az egészet az önkény – szerintem alighanem alkotmányellenesen: legalábbis a tisztességes egyeztetés és a felkészülésre adott megfelelő idő biztosan hiányzott.

De ezzel a dolognak nincs vége… A megadott határidő után előállt a kórház-főparancsnok – brrr! –, és büszkén közölte: az érintettek 95 százaléka elfogadta az új szerződést, fennakadás nem lesz, sőt, javulás várható.

Az ember esze megáll: az egyébként is létszámhiányos ágazatból kiválik minimum 5000 ember, és ez nem vagy csak néhány helyen okoz gondot… „Igaz": nyilván olyanok mentek el, akik eddig is akadályozták a munkát, csak a hálapénz tartotta ott őket… Sírás-rívásuk hamis, képmutató…

Tehát a kórház-főparancsnoknak s a mögötte álló hatalomnak 5000 ember élete, jövője nem számít… Már ha „csak" 5000 emberről van szó: régen megszoktuk, hogy a hatalom emberei folyamatosan hazudnak – ez alkalmazásuknak mintegy föltétele…

Arra az 5000 emberre ráronthatnak tehát a fideszes politikusok, és rájuk lehet uszítani a fideszes médiabirodalom verbális bérgyilkosait.

Azt kell mondanom: az egész eljárás – és persze nem ez az egyetlen – brigantik hatalmi önkényeskedése, semmi más.

Vagy vessünk egy pillantást az oltási igazolványok tartalmát érintő kormányrendeletre.

Nem hiszem, hogy létezhet olyan rendkívüli helyzet, olyan fölhatalmazási törvény, amely bármire följogosíthatja a kormányt. Szó szerint bármire, azaz a járvány elleni védekezéssel össze nem függő, vagy éppen a védekezésre nézve ártalmas kormányrendeletekre is. Törvény által előírt és megszokott módja volt az oltások igazolásának, amelyet minden értelmes indok nélkül borít föl a szóban forgó kormányrendelet. Mert az orosz és kínai vakcina hátrányos megítélésének eltüntetése legföljebb brigantik észjárása szerint minősülhet értelmes indoknak…

Egy törvény és egy kormányrendelet… Most éppen csak megemlítem a folyamatban lévő egyetemi „modellváltásokat", amelyeket a hatalmon lévő brigantik szintén jórészt a járvány okozta, számukra kedvező helyzetben – például tiltakozni nem szabad – hajtanak végre.

És e hatalom támogatottsága érdemben nem csökken. Bár a helyzet, a körülmények különböznek, mégis Radnóti sorai jutnak az ember eszébe: azok a sorok, amelyek nem csupán az adott állapotokra érvényesek – az emberről, akinek míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg, befonták életét vad kényszerképzetek.

A kényszerképzetek terjesztői, a meg nem gondolt gondolat ős patkányai egyelőre hatalmon vannak.