Az Orbán-korány újabb fél évvel hosszabbítaná meg a háborús veszélyhelyzetet

HírKlikk 2024. október 3. 08:40 2024. okt. 3. 08:40

A javaslatot „társadalmi egyeztetésre" bocsátották, ami 2024. október 10-ig tart.

A javaslat célja, hogy az Országgyűlés felhatalmazza a kormányt a veszélyhelyzet további 180 nappal meghosszabbítására. A mostani veszélyhelyzet ugyanis hamarosan véget érne, ezért azt 2025. május 18-ig prolongálnák – vette észre a Telex.

A háborús veszélyhelyzet felhatalmazza Orbán Viktort arra, hogy olyan rendeleteket alkosson, amikkel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Néhány hónapos kihagyással 2020 márciusa óta váltják egymást a válsághelyzetek és veszélyhelyzetek Magyarországon – a koronavírus alatt kezdődött, de miután 2022-ben Oroszország lerohanta Ukrajnát, megkezdődött hazánkban a háborús veszélyhelyzet. Mielőtt lejárt volna, a kormány szeptember elején ismét meghosszabbította „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” Magyarországon, amely így 2025. március 7-ig biztosan hatályban marad.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom