Az Orbán-kormány folyamatos brüsszelezése ellenére, nem ingott meg az uniós tagság támogatottsága

HírKlikk 2023. szeptember 21. 13:10 2023. szept. 21. 13:10

A Fidesznek némileg sikerült áthangolnia saját táborát, de a nagy többség így is az európai uniós tagság pártján áll – mutatta ki a Policy Solutions felmérése.

Az Orbán-kormány kampányai ellenére, nem ingott meg Magyarországon az uniós tagság támogatottsága. A korábbi évek eredményéhez hasonlóan, 72 százalék voksolna arra egy népszavazáson, hogy maradjunk az EU-ban – hangsúlyozta a Policy Solutions, amelynek reprezentatív kutatása azt vizsgálta, milyen Európát szeretnének a magyarok.

A kilépésre csak egy szűk csoport (13 százalék) szavazna. A maradást leginkább a Momentum (96 százalék) és a Demokratikus Koalíció (91 százalék) szimpatizánsai támogatják, de így vélekedik az MSZP-sek 88 százaléka is. A Fidesz és a Mi Hazánk táborában is többségben vannak, azonban csak 60 százalék körüli arányt tesznek ki azok, akik maradni szeretnének az unióban. A Fidesz szimpatizánsainak 28, a Mi Hazánk szavazóinak 22 százaléka áll a kilépés mellett: a kormánypártiak tehát ebben a tekintetben lekörözik a szélsőjobboldalt.

Meglepő lehet, hogy a megyeszékhelyeken és a kisvárosokban többen szavaznának a maradásra (77 százalék), mint Budapesten (67 százalék). A felmérés szerint a fővárosiak ötöde (19 százalék) kifejezetten a kilépésre voksolna. Az adatokból ugyanakkor az derül ki, hogy minél több tudással rendelkezik valaki az EU-ról, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a maradást támogatja.

A magyarok elsősorban az uniós pénzek pozitív hatására asszociálnak, ha az EU-ról van szó (29 százalék). Második helyen (27 százalék) az EU-val mint közösséggel kapcsolatos különböző válaszok szerepeltek, ebben körben a valahova tartozás érzése, a segítségnyújtás, az együttműködés és az európai egység gondolata jelent meg. A két évvel ezelőtti felméréshez képest ezeket a szempontokat 7 százalékponttal többen említették.

A schengeni egyezmény által biztosított szabad mozgás és utazás lehetősége a magyarok csaknem negyede (23 százalék) számára kifejezetten fontos szempont, de kiemelt helyen szerepel a külföldi munkavállalás és a külföldi tanulmányok lehetősége is (18 százalék).

További részletek a Népszava cikkében olvashatók

Forrás: Népszava