„Az Orbán-kormány költségvetése a cserbenhagyás költségvetése”

Harkai Péter 2020. május 29. 19:27 2020. máj. 29. 19:27

Munkahelyek százezreit menthették volna meg, ha az MSZP ajánlásait beépítik a költségvetésbe – így tömegek munkája szűnhet meg – nyilatkozta pénteki online sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre, a szocialisták alelnöke.

Komjáthi a KSH friss adataira támaszkodva, közölte, hogy a bruttó átlagkereset 400 ezer forint volt márciusban – ez kilenc százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Véleménye szerint, havi 400 ezer fixszel az ember könnyen viccel, legalábbis könnyen viccelne, ha igaz lenne az állítása. Magyarul értelmezve, ez azt jelentené, hogy ekkora összeget visz haza a dolgozó – ez természetesen csak szemfényvesztés.

Ugyanis a statisztikai zsonglőrködés a számításból kihagyta az öt főnél kisebb foglalkoztatású cégeknél alkalmazottak fizetését – állítja Komjáthi. Hogy ennek ellenére, miként is jön ki a jelentős statisztikai összeg, annak egyszerű magyarázatát látja abban a kalkulációban, hogy a legjobban kereső 400 ezer magyar annyi pénzt visz haza, mint a legrosszabbul kereső 1,8 millió magyar állampolgár.

Mindez a kormány számmisztika iránti változatlan vonzalmát igazolja, amint történt ez minden olyan adat esetében, ami rossz fényt vethet a kormányra. Véleménye szerint, az Orbán-kormány 2021-re vonatkozó költségvetési tervével világossá vált, hogy a magyar dolgozók jogfosztásában és kiszolgáltatottá tételében újabb fokozatra kapcsolnak, amelyben egy új elem felfedezhető – a szakszervezetek teljes kifosztása:

„Mi, szocialisták, ezért azt mondjuk, hogy a Fidesz új költségvetése a cserbenhagyás költségvetése és 2021 Magyarország cserbenhagyásának az éve lesz. Ez egy katasztrófafilmhez jól csengő cím lenne, csak az a baj, hogy mindez a magyar családokat és a magyar dolgozókat sújtja. És ezért a szociális és gazdasági katasztrófáért egyedül Orbán Viktor és a Fidesz lesz a felelős” – jelentette ki az MSZP alelnöke.

Felhívta a figyelmet, hogy a szocialisták a szakmai szervezetekkel együtt munkálkodva, már márciusban megtették azokat a javaslatokat, amelyekkel megóvhatnák a magyar emberek és családok munkahelyét, egészségét, megélhetését. Ennek tudatában, határozottan visszautasítja az MSZP nevében Gulyás miniszter vádjait, aki szerint az ellenzék semmiben sem segítette a járvány alatti helyzetet. Ez nem igaz, szögezte le, mivel egy ötpontos gazdaságvédelmi csomagban fogalmazták meg az elképzeléseiket, amiket ha az Orbán-kormány beépít a költségvetésébe és a jövőre vonatkozó elképzeléseibe, akkor munkahelyek százezreit menthette volna meg.   

Az MSZP egy „ízig-vérig” baloldali javaslatcsomaggal készül a költségvetési vitára, ami az újjáépítést célozza. Ennek eredményességéhez elengedhetetlen a védelem, a fejlesztés és a tudás, mint hármas alappillér. Több százezer munkahely veszélybe kerülésével mára keserű tapasztalat, hogy későn jött és kevés volt a rövidített munkaidő állami támogatása, mivel sok cég már ezelőtt megkezdte a leépítéseket, elbocsátásokat. Az viszont a válsághelyzet ellenére, sőt, annál is inkább megdöbbentő, hogy egy olyan cég, ami Mészáros Lőrinc kezében van, mint például a Hunguest szállodalánc, ebben a helyzetben kaphat egy 17,7 milliárd forintos mentőcsomagot, vissza nem térítendő támogatást és ennek ellenére is több száz dolgozónak mond fel Mészáros.

„Összeállni látszik Orbán ördögi terve, hagyja bedőlni a kis- és középvállalkozásokat, hogy azokat olcsó és állami hitelből a haverok és a rokonok fel tudják vásárolni?” – tette fel a költői kérdést az MSZP alelnöke. Véleménye szerint, ezeket a cégeket még olcsó munkaerővel is el tudják látni, mivel a gazdaságvédelmi akciótervnek „csúfolt valami” egyik elemének köszönhetően, potom összegért lehet felvenni minimálbéres dolgozókat.

Jelezte, hogy bár Semjén Zsolt kedden éjjel benyújtotta a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvényjavaslatot, de emellett beterjesztett egy másik, a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő, átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről szóló törvényjavaslatot is. Nincsenek illúziói, hogy mindezt miként valósítaná meg a kormány és példaként idézte, hogy „a munkavállaló és a munkáltató a Munka törvénykönyve rendelkezésétől külön megállapodásban eltérhet”. Komjáthi értelmezése szerint, ezzel véglegesíthetik azt a lehetőséget, amivel feleslegessé tehető a Munka törvénykönyve és partvonalon kívülre tolhatóak a szakszervezetek. Azzal pedig, hogy „a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter – Palkovics – engedélyezheti, hogy a munkáltató új munkahelyteremtő beruházás esetén, munkaidőkeretet, vagy elszámolási időszakot a Munka törvénykönyv vonatkozó rendelkezéseiben foglaltakra figyelemmel, legfeljebb 24 hónapra alapvetően alkalmazzon, amennyiben a beruházás megvalósítása nemzetgazdasági érdek” azt érik el, hogy Palkovics miniszter majd eldönti, hogy a „haveri cégnél” nemzetgazdasági érdeknek megfelelően teremtenek-e új munkahelyet, valamint engedélyezi a miniszter úr, hogy a kormány felhatalmazása mellett, újabb bőrt húzzanak le a totálisan kiszolgáltatott munkavállalókról.

Mindeközben a szakszervezeteknek semmilyen eszköz nem marad a kezükben a „melósok védelmére” – fogalmazott Komjáthi Imre. Álláspontja szerint, a kormánynak kedves multik szeretik lazán kezelni a magyar törvényeket, míg egy másik részük „magasról tesz mindenre” – példaként hozta fel a Suzukit, a Hankook-ot, ahol komoly problémák adódtak a munkavédelem területén, valamint a dunaújvárosi multicéget, ahol tömeges elbocsátások történtek – véleménye szerint törvénytelenül:

„Minderre a kormány, a minisztériumok semmilyen választ nem adnak, legfeljebb bírósághoz invitálják a jogfosztottakat. A fent idézett ’rabszolgatörvény 2.0-ás’ intézkedésekkel nem tesz mást a kormány, mint törvényesíti a törvénytelenséget. Hogyan is fogalmazhatnám meg egy mondatban, hogy mit gondolok a jelen helyzetről? Úgy, hogy Uram, irgalmazz a magyar munkavállalóknak. Különleges napokat, helyzetet élünk meg abban a tekintetben, hogy kinek lehet felemelnie a szavát, ki demonstrálhat és ki nem. A különleges helyzet különleges megoldásokat követel, ezért rendhagyó módon szeretnék üzenetet küldeni Önöknek” – zárta online sajtótájékoztatóját Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke egy kartonlap felmutatásával, amin az alábbi üzenet állt: „A dolgozók és a szakszervezetek jogfosztása miatt tiltakozni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.”