Az Orbán-kormány rohamot indíthat a szabad magyar sajtó maradékának elfoglalására

HírKlikk 2021. május 5. 19:45 2021. máj. 5. 19:45

Ennek a veszélyére hívta fel a figyelmet a CEU egyik tanszékvezetője és Polyák Gábor, a Pécsi Egyetem oktatója.

Marius Dragomir és magyar kollégája az Euractiv portálon emlékeztetett arra, hogy a hatalom – részben oligarchákon keresztül – már így is kézben tartja a média túlnyomó többségét, de most közelednek a választások és ezért újabb lépéseket tehet a független hangok elnémítására.

Már a járvány kapcsán is kizárólag a hatóságoktól lehet felvilágosítást kapni. Azon kívül, egy nemrégiben elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy bűncselekménynek nyilvánítsák a kormányzati intézkedések bírálatát. A Közép-Európai Egyetem képviselője úgy értékeli, hogy az állam gyakorlatilag foglyul ejtette a tömegtájékoztatást. A központi költségvetésből jutalmazza a szövetségesek tulajdonában lévő orgánumokat. Mellesleg jelenleg nem létezik átlátható, elfogulatlan mechanizmus a sajtó finanszírozására, a pénz a média megregulázásának eszköze – idézi az Euractiv portálon megjelent interjút a Népszava.

Hogy most ki lehet a következő célpont, mármint, hogy bedarálják, arra Polyák azt mondja: az RTL Hungary, a Central Media. Rajtuk kívül vannak kisebb szerkesztőségek, főleg a világhálón, ezek leginkább adományokból tartják fenn magukat. Viszont az erőviszonyok teljesen egyoldalúak. A hatalom terjeszkedési vágya mindig megnőtt, ha meg kellett méretnie magát a választásokon, mert a sajtón keresztül növelni tudja befolyását.

A két szakértő egyetért abban, hogy az EU-nak határozottan közbe kellene avatkoznia, és ehhez volnának is eszközei, ám ha továbbra is tétlen marad, akkor a magyar modell gyorsan elterjedhet Közép-Kelet-Európában. Különösen a médiahatóság függetlenségét kellene helyreállítani. Az unió segítsége nélkül igen nehéz lesz visszatalálni a demokratikus útra, ezért Brüsszelnek lépnie kellene, mielőtt túl késő lenne.

Forrás: Népszava