Az Orbán-kormány támogatja a Külföldi Magyar Cserkészszövetséget is

HírKlikk 2019. április 7. 10:45 2019. ápr. 7. 10:45

Kultúránk közösséggé formál és összefűz bennünket - hangoztatta a floridai Daytona Beachen szombaton tartott hagyományőrző magyar nap ünnepségén Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának miniszteri biztosa, aki háromnapos látogatáson tartózkodik Floridában. Szilágyi Péter pénteken diaszpóratanácskozáson vett részt Daytona Beachen.

"Ünnepeljük magyarságunkat, ez az a titkos erő, amely összehoz, bárhol is éljünk a világon!" - fogalmazott az ünnepségen szép számmal megjelent magyarok és amerikaiak előtt Szilágyi.     

A hagyományőrző ünnepséget az idén már ötödik alkalommal rendezték meg a Florida keleti partvidékén élő magyar közösségek. A szokásos gasztronómiai ínyencségek és kézműves bemutatók mellett ezúttal húsvéti népi hagyományokat is felelevenítettek.     

A miniszteri biztos az MTI-nek telefonon elmondta: beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar kormány az elmúlt években mindig kiemelt figyelmet fordított a diaszpóra magyarságára és olyan új alapokat teremtett, amelyekre - mint fogalmazott - a jövőben is építkezni lehet, és a magyar kormány fog is építkezni. Aláhúzta, hogy az anyagi s személyes támogatás mellett Budapest kiemelt szerepet tulajdonít a diaszpórában élő fiatalságnak is, és szeretné, hogy az anyanyelv és a kultúra megőrzése mellett megismerkedhessenek a hazával is.

Fontosnak mondta a Kárpát-medencébe szervezett utazások és táborozások mellett a fiatalokat összefogó helyi eseményeket és táborokat is, ezért a magyar kormány támogatja a Külföldi Magyar Cserkészszövetséget is.     

Szilágyi ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: megszülettek a diaszpóra-pályázat eredményei, minden érvényes pályázat nyert és 500 millió forintból 348 pályázat kap támogatást. A Rákóczi Szövetség diaszpóra-táboroztatási programjában pedig mind az ezer helyet betöltötték.     

A politikus az MTI-nek adott interjújában megindítónak nevezte, hogy milyen sok magyar szót hallott a daytonai ünnepségen és örömmel említette azt is, hogy meglepően sok amerikai jelent meg, érdeklődve a magyar kultúra iránt. "Egyre aktívabbak a magyar szervezetek Daytona Beachen és Orlandóban" - fogalmazott Szilágyi Péter, hozzátéve, hogy az ünnepségre több mint ezren regisztráltatták magukat. A floridai magyarok aktivitására jellemző példaként említette, hogy Daytona Beachen a Rockefeller-család egykori nyári rezidenciáján, amely ma múzeum, személyes ismeretségnek köszönhetően kialakítottak egy különböző magyar tájegységeket és népviseleteket bemutató magyar szobát is. 

"De az itteni magyar közösség nemcsak az úgynevezett hagyományos diaszpóra-életet szervezi, vagyis az oktatási és kulturális programokat, hanem létrehozott egy Hungarian Hub nevű üzleti klubot is, amely a helyi kisvállalkozókat és start-upokat segíti" - mondta el Szilágyi Péter. A szervezet éppen az ünnepséggel egyidejűleg létrehozott egy honlapot is azzal a céllal, hogy bemutatkozási és kapcsolattartási lehetőséget teremtsen a magyaroknak. 

Forrás: MTI