Az Orbán-kormány választást akar nyerni és nem a vírust legyőzni

Millei Ilona 2022. január 15. 07:20 2022. jan. 15. 07:20

Magyarországon azért kezelik másképp a járványt, mint más országokban, mert az Orbán-kormány választást akar nyerni, az ellenzéket akarja legyőzni, és nem egy valódi, veszélyes ellenséget – nyilatkozta Lantos Gabriella a Hírklikknek. Az Új Világ Néppárt egészségügyi szakpolitikusa úgy véli, itt a járvány kezelése csak másodlagos. S, hogy mire számíthatunk? Megmondta Kásler Miklós, napi 200 halottra. Ezt ők természetesnek veszik, őket nem zavarja, nem védekeznek jobban. Lantos Gabriella úgy gondolja, ez foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés, legalábbis a büntetőtörvénykönyv szerint.

Bár Magyarország szereti fejlett európai nemzetnek feltüntetni magát, a koronavírus-járvány letarolt minket. Világszinten az élen járunk a megbetegedések és a halálozások terén, miközben az oltási arányok egyre gyengébbek. Milyen politikai, egészségügyi és gazdasági okok vezettek leginkább idáig?

Mihez? A halottak számához? Vagy a megbetegedések számához? Mert a fertőzöttek számát valójában nem tudjuk, és azért nem, mert nincs elég tesztelés. Szinte csak a kórházakban tesztelik a nagyon erős tüneteseket, vagy azokat az embereket, akik el akarnak valahova utazni. A lassan két éves Covid-járvány tanulságai alapján, már látható és kijelenthető, hogy a kormány nem akarja tudni, mennyien betegek. Nem akarja azt a hitet kelteni az emberekben, hogy itt, egy világjárvány kellős közepén, valami rendkívüli helyzetben élünk. Ezért nagyon keveset tesztelnek. Ha az Európai Unió küld valamilyen tesztet, vagy hozzájutnak komoly PCR tesztekhez, azokat nem használják, inkább raktározzák, aztán ha lejárt a szavatosságuk, nagyon sok pénzért megsemmisítik. Ezért világosan kijelenthető, hogy egyetlen hullámban sem akarják tudni, mekkora járványhelyzettel állunk szemben, és ehhez nagyon szigorúan tartják is magukat. Úgyhogy csak azokat tesztelik, akiknél már nem lehet elkerülni. Ezért azt, hogy mekkora a járvány, nem tudjuk. Azt viszont tudjuk, hogy milyen sokan halnak meg, ami két dolgot jelenthet. Az egyik, hogy sokkal nagyobbak a hullámok, mint amekkorákat a tesztek kimutatnak. Az biztos, hogy ez tételesen igaz. Azt nem tudjuk, mennyivel nagyobbak ezek a hullámok annál, mint amit valójában bevallanak. De nagyon valószínű, hogy még a legnagyobb beismert hullámokhoz képest is igen nagy a halálozás. Azt pedig összevethetjük a többi ország 1 millió főre vetített halálozási adataival. Ebből következtethetünk csak arra, hogy a hivatalosan beismertnél sokkal nagyobb hullámokkal nézünk szembe, és a halálozás is jóval nagyobb az indokoltnál.

Ennek mi az oka?

Van politikai, népegészségügyi és egészségszervezési oka is. A politikai oka az, hogy pont azért, mert a kormány kétlelkűen kommunikál, nagyon kétlelkű az intézkedések meghozatalában is. Nem csak a védekezésben, hanem a monitoring intézkedések meghozatalában is. Olyanokéban, mint például a tesztelés. Mindemellett rettenetes titkolódzással folyik a járvány elleni védekezés. Ezt már magyarázni sem kell, hiszen az operatív törzs intézkedéseit tíz évre titkosították, vagyis a titkosítás itt már alapélmény. Ezért az emberekben – még ha nem is tudják pontosan megfogalmazni maguknak – van egy mély bizalmatlanság a kormány járványügyi intézkedéseivel kapcsolatban. Ez okozza, hogy ahhoz képest, mint amit Orbánék kommunikálnak, nagyon rossz az átoltottság. A 65 százalék nem számít jónak. És itt nem csak a mindig minta, éltanuló skandináv országokról beszélek. Olyan, hozzánk hasonló fejlettségű országokban is, mint például Portugália, sokkal magasabb az átoltottság. Az egyik ok tehát ez, a másik a nagyon kevés védekezési hajlandóság. Hiszen a kormánytagok az összes nyilvános szereplésükön maszk nélkül flangálnak.

Hogyha a kormány minden tömegrendezvényt hagy védekezés nélkül megrendezni – már védettségi igazolvány sem kell, amiről mindannyian tudjuk, hogy mekkora kamu –, akkor az emberek szeretik azt hinni, hogy az élet a normális kerékvágásban megy, és nincs is járvány. Ezért ők sem védekeznek. Még akkor sem, amikor már igazán lenne értelme, mint most, az Omikron-mutánsnál. Más országokban már nemcsak a zárt terekben kell a maszk, hanem a textilmaszkot már el sem fogadják. Sőt, FFP maszkot, vagy két sebészeti maszkot írnak elő. Itt ilyenekről szó nincsen, itt még a maszkot sem veszik rettenetesen komolyan. Vagyis mivel van egy mély bizonytalanság a kormány intézkedéseivel szemben, ezért az emberek még azokat a védekezési lehetőségeket sem tartják be, amik máshol egyébként mindennaposak. Más országokban az emberek komoly maszkokat viselnek és megértik, hogy a beltéri terek látogatása védettségi igazolványhoz kötött. Itt viszont a kormány nem sugallja, hogy valami rendkívüli helyzet van. Vagyis van egy nagyon mély politikai bizalmi deficitje a kormánynak.

Mi a népegészségügyi ok?

Az, hogy a magyar lakosság az egyik legrosszabb állapotú, sok krónikus betegség „lappang”, maguk az emberek sem tudják magukról, hogy cukrosok, vagy magas a vérnyomásuk. Ennek következtében, ezek a betegségek nincsenek kezelve. Mi vagyunk az egyik legelhízottabb nemzet, ami a koronavírus szempontjából extra kockázat. Azt pedig nem mondják el az embereknek, hogy „kedves elhízott nemzettársaink, ti aztán feltétlenül oltassátok be magatokat, mert ti konkrét életveszélyben vagytok”. Ezeket a dolgokat mind elhallgatják, pedig a népegészségügyi okok is szerepet játszanak a magas halálozásban. Azért a fő ok az a rettenetes egészségügyi rendszer és annak a szétesettsége, amely nem korrigálható egyszeri orvosbér-emeléssel. Az most már mindenki számára látható, hogy egy koronavírus-járványban az életben maradási esélyek nem annyira az orvoson, mint az intenzíves szakápolókon múlnak. Ők azok, akik nem kaptak béremelést, és ők azok, akik, amikor csak megtehetik, folyamatosan, nagy számban hagyják ott a pályát. Kiégettek, és nem foglalkoznak velük. Az pedig, hogy négy miniszter garázdálkodik a koronavírus-járvány alatt az egészségügyben, mindenki számára világossá teszi azt a káoszt, ami megmutatkozik az ellátásban.

Ki az a négy miniszter?

Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Palkovics László információs és technológiai miniszter, az egyetemi klinikák felügyelője és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki egészségügyi eszközöket szerez be. Ők egymástól teljesen függetlenül garázdálkodnak, ezért irtózatos káosz van, ellátások maradnak el, az egész rendszer tökéletesen szervezetlen.

Miért kezelték Magyarországon ezt a járványt másképp, mi indokolta azt, hogy a járvány elleni védekezés ilyen szétszórt?

Az én alapkoncepcióm az, hogy az Orbán-kormány választást szeretne nyerni, ezért elsősorban az ellenzéket akarja legyőzni. Ez a fő cél. Ami ezt akadályozza – például egy vírus –, azt háttérbe kell szorítani. Egy jó menedzser tudja, hogy mindig a fő cél a legfontosabb, és abba az irányba kell összpontosítani minden erőforrást, minden figyelmet. Itt viszont nem a vírus legyőzése a fő cél, hanem az ellenzéké, és ezért a vírus csak másodlagos területe a kormányzásnak. Ha pedig a kormány nem fordít túl nagy figyelmet a járványra, akkor az emberek azt gondolhatják: jó kezekben van az ország, Orbán Viktor irányítja, szavazzunk rá, hiszen itt nincs olyan nagy gond, mint szerte a világban, ahol viszont őszintén elmondják, hogy mekkora nagy bajt okoz ez a vírus.

Járványügyben mire számíthatunk?

Az Omikron nyilván nagyon gyorsan felfut, de ezt nem fogjuk látni a számokból, mivel nem tudnak és nem is akarnak eleget tesztelni. Ez a gyors felfutás egyelőre a halottak számában nem látszik, a negyedik hullám lecsengőben van, az Omikron pedig még nem tudta elvégezni a maga pusztító hatásait, de megmondta Kásler Miklós, hogy mire számíthatunk, napi 200 halottra. Ezt ők természetesnek veszik, őket nem zavarja, nem védekeznek jobban. Ez szerintem foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, legalábbis a büntetőtörvénykönyv szerint. Ha nem politikusokról lenne szó, akkor ezért bíróság előtt kellene felelniük. A politikusokkal más a helyzet. Áprilisban majd mindenki eldöntheti, hogy milyennek ítéli a politikai felelősségüket.