Az orosz elit inkább a Pfizer vakcinájára ácsingózik

HírKlikk 2021. január 28. 20:31 2021. jan. 28. 20:31

Sz. Bíró Zoltán, Oroszország-szakértő történész szerint betegeskedik a putyini rendszer, ami miatt aggódnia kell az elnöknek.

A történész a 168 Óra legfrissebb számában azt mondja, Vlagyimir Putyinról nem tudni, tényleg beteg-e, de rendszere betegeskedik. Több jel utalhat rá, hogy az elnök valóban távozását készíti elő. Sz. Bíró Zoltán emlékeztet rá, hirtelen lett fontos például jogilag „immunizálni”, olyan törvényt hozni, amely szerint egykori elnökök nem büntethetőek, miközben Putyin 2036-ig már akár hatalmon is maradhatna.

Az Oroszország-szakértő emlékeztet, hogy néhány éve rengeteg egészségügyi dolgozót bocsátottak el Oroszországban – és ez most üt vissza.

A szakember hihetőnek találja azokat, az orosz portálokon megjelenő híreket, amelyek szerint „az orosz elit gazdagabb családjai nagy számban próbálnak nyugati vakcinához jutni. Magyarországra jön a Szputnyik, míg az oroszországi gazdagok Pfizerre ácsingóznak”.

Sz. Bíró Zoltán szerint Moszkva egyértelműen politikai okok miatt szállt be a vakcinaversenybe, azonban az oltóanyag kifejlesztése után jöttek a gondok.  A kapkodás miatt, például a Szputnyik V terítésére tavasszal alapított cég csak decemberben tudta meg, hogy az oltást „mínusz 18 fokos hőmérséklet alatt kell tárolni és szállítani. Néhány hetes tanácstalanság után bejelentették, hogy a vakcina plusz 2 és 8 fok között is szállítható.

A bizonytalanságok ellenére a történész úgy véli, hogy a Szputnyik lehet hatékony szer, de megrendelése külpolitikai gesztus, a lélegeztetőgépek ügye után pedig az sem tűnik alaptalan feltevésnek, hogy „az orosz és a kínai vakcina azért olyan fontos, mert a vásárlás körülményei, pénzügyi feltételei könnyebben eltitkolhatók”.