Az orosz fegyverszállítmányról mélyen hallgat a magyar kormány

Kardos Ernő 2019. augusztus 2. 06:35 2019. aug. 2. 06:35

Az oroszok vélhetően megsértették a magyar légteret, de erre a szuverenitására oly kényes Orbán kormány eddig semmiféle magyarázatot nem kért. A bolgárok és a románok viszont megtagadták, hogy az oroszok a légterükön át fegyvereket szállítsanak Szerbiába. Ezek után felmerül: a magyar kormány tényleg semmit sem tudott?

„A repülés érvényben lévő szabályait feltehetően megsértette az orosz kormány, amikor a magyar légteret használva engedély nélkül fegyvereket szállított Szerbiába” – nyilatkozza szerkesztőségünknek Kardos Gábor. A nemzetközi jogász szerint ugyanis az oroszoknak kötelessége lett volna előre tájékoztatni a magyar vezetést a Belgrádnak küldött fegyverszállítmányáról. Ez a szabály akkor is érvényben van, ha a fegyvereket civil teherszállító repülőgépekben igyekeztek elhelyezni.

A miniszterelnökséget vezető tárca nélküli miniszter, Gulyás Gergely kínos magyarázkodása a civil gépekbe rejtett hadieszközökről tehát valószínű elfogadhatatlan. A nemzetközi előírások szerit az oroszoknak kötelességük lett volna a fegyverszállítmányokról beszámolni, ennek elmaradása sérti a légiközlekedés szigorú szabályait.

Orbán Viktor kabinetjének a következő napokban tehát kötelessége lenne az oroszoktól legalább utólag magyarázatot kérni a trükkös fegyverszállítmány miatt. Egyelőre azonban mindez nem történt meg, szerkesztőségünk információt vár a miniszterelnöki hivataltól, illetve a külügyminisztériumtól, hogy a kabinet kíván-e élni a nemzetközi jogban biztosított lehetőségével, avagy szótlanul tudomásul veszi, hogy Putyin orosz elnök a magyar légtéren keresztül törvénysértő módon fegyvereket szállít Szerbiába.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász emlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt, a koszovói válság idején az első Orbán kormány még megtiltotta az oroszoknak, hogy Magyarországon át fegyvereket vigyen a Balkánra. Mára azonban a kormányfő viszonya alapvetően megváltozott Putyin elnökkel.  

A honvédség egykori vezérkari főnöke, Szenes Zoltán azt nyilatkozta a Hírklikk szerkesztőségének, hogy az oroszok először a Dunán szerették volna a fegyvereket Szerbiába szállítani, ami logikus lépésnek tűnt, de a románok hangos tiltakozása miatt kénytelenek voltak eredeti szándékuktól elállni. A fegyverszállítmányokról egyébként két éve állapodott meg Putyin elnökkel a szerb államfő, Aleksandar Vucic.

Az egyezség szerint az oroszok két lépésben 60 hadi eszközt küldenek a szerbeknek, ebből 30 darab T 72-es harckocsi, a másik 30 pedig az úgynevezett BRDM 2-es úszó, páncélozott jármű, amit felderítésre használnak. De a hadi felszerelésnek most csak az első felét szállították le. A fegyverzet további részét csak ezt követően indítják útnak, s akkor az oroszok ismét megsérthetik a magyar mellett más kelet-európai ország légterét is.  

Tudvalévően Oroszország nem határos Magyarországgal, ezért rajtunk kívül egy másik ország felett is át kellett vinni a hadi eszközöket, ha Belgrádba akarták juttatni. Egyelőre azonban a szerb államfő nem árulta el a fegyverzet teljes útvonalát. Azt tudjuk, hogy Ukrajna a légterének használatát már rég megtiltotta az oroszoknak, de valószínű a lengyel és a szlovák légierő sem adott zöld utat a fegyverszállító gépeknek, mint ahogyan a románok és a bolgárok sem. Utóbbi két ország vezérkara ugyanis tudta, hogy fegyverek átszállításáról volt szó, kérdés, hogy az oroszokkal bizalmas viszonyt ápoló magyar kormány miért nem volt az információ birtokában? Esetleg Orbánék tudták, hogy fegyverekről volt szó, csak szemet hunytak?

A fegyverek fuvarozása tehát a legnagyobb titokban történik. A nyilvánosság előtt eddig a repülési hatóság, tehát a Hungaro Control, katonai részről pedig a Magyar Légierő sem kívánta kommentálni a légtérsértést. Szenes Zoltán szerint a repülési engedélyt a Külügyminisztérium adta ki, vagy tagadta meg, de nem világos, hogy ezek közül bármelyik megtörtént-e, vagy sem. Mindenesetre Szenes Zoltán állítja: ha a külügy kiadta volna a megfelelő engedélyt, akkor a kormánynak nem kéne titkolóznia. A vezérezredes szerint büntetlenül biztosan nem lehet majd zöldség helyett fegyvereket szállítani, mert az könnyen nemzetközi botrányt robbant ki. 

Szerbiáról tudni kell, hogy katonailag semlegesek, legalábbis az alkotmányban ezt rögzítették, de haderejüket mégis az oroszok segítségével igyekeznek megújítani. Egy amerikai kutatóintézet szerint Szerbia hadereje a vizsgált 140 ország közül a 79. helyen szerepel – Magyarország az 55. – aminek következtében a hadrafoghatósági minősítése gyenge. Ezért a szerbek igyekeznek modernizálni, öt éve még az orosz biztonsági szerződéshez, egy NATO ellenes szervezethez is csatlakoztak. Miközben az Európai Unióhoz akarnak csatlakozni, az Eurázsiai Gazdasági Közösséggel is kereskedelmi egyezményt kötöttek. Vagyis Szerbia kettős politikát folytat, amihez úgy tűnik, a magyar vezetés is asszisztál.

Félő azonban, hogy a szerb fegyverkezés a koszovóiakat is kényszeríti az önálló hadsereg felállítására, ami ugyancsak hadianyag beszerzéssel jár. Ám ebbe a fegyverkezési versenybe a horvátok is könnyen beszállhatnak, ez pedig a Balkánt megint olyan puskaporos hordóvá változtathatja, ami ellen a NATO vezérkar felemelte a hangját, mert az értelmetlen harc korábban emberek tíz és százezreinek  életét követelte.