Az orosz katonai hírszerzés emberével kvaterkázhatott a magyar vezérkari főnök helyettese

HírKlikk 2024. október 12. 14:05 2024. okt. 12. 14:05

Szinte biztosan a GRU tisztje Oleg Szmirnov ezredes, távozó katonai attasé, akivel Kajári Ferenc altábornagy, a magyar vezérkari főnök helyettese szeptember végén hosszan beszélgetett a Vigadóban.

2024. szeptember 26-án este a Vígadó hangversenyteremben Kajári Ferenc altábornagy, a magyar vezérkari főnök helyettese hosszas beszélgetést folytatott Oleg Szmirnov ezredessel, az Orosz Föderáció katonai és légi attaséjával a Kínai Népköztársaság által adott fogadáson – írja a Vsquare, a Panyi Szabolcs újságíró nevével fémjelzett hírlevél, vette észre az Euronews.

A Vigadóban több száz vendég, köztük számos magyar kormánytisztviselő, üzletember és külföldi diplomata gyűlt össze, hogy megünnepelje a kommunista népköztársaság megalakulásának 75. évfordulóját.

„Ebben a tömegben beszélgetett a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese az orosz katonai attaséval figyelemre méltó könnyedséggel – az esetet ismerő forrásaim szerint több jelenlévő, valamint a jelenlévőktől a jelenetet halló diplomaták nagy megdöbbenésére" – írja a Vsquare, emlékeztetve arra: amióta Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát, az orosz hadsereg képviselőit a nyugati szövetségen belül elfogadhatatlannak tekintik, szinte megszűnt velük a protokolláris és diplomáciai kapcsolattartás.

A magyar altábornagy és az orosz katonai attasé könnyed csevegése a Vsquare információja szerint zavart okozott a NATO-szövetségesek körében, mivel az ilyen kommunikáció elfogadhatatlan viselkedésnek számít.

„Általában furcsának és nemkívánatosnak tartjuk az ilyen viselkedést. Ráadásul pont az orosz katonai attaséval? Az a személy 100 százalékban GRU-s!" – mondta a lapnak egy, a NATO brüsszeli központjában dolgozó tisztviselő, arra utalva, hogy az orosz katonai attasék a szovjet idők óta általában a GRU-nak, az orosz katonai hírszerző szolgálatnak is dolgoznak.

A Vsquare felteszi azt a kérdést is, „Mit keresnek egyáltalán orosz katonai attasék Budapesten?" Oroszország inváziója után az EU és a NATO szövetségesei több száz orosz diplomatát utasítottak ki kémkedés miatt, és a GRU-hoz kötődő orosz katonai attasék és helyetteseik az elsők között voltak, akik personae non grata lettek – írja a lap.

A Vsquare összesítése szerint Magyarország az egyetlen ország a régióban, ahol még mindig van orosz katonai attasé. A Magyarországon tartózkodó orosz diplomaták száma (45 Budapesten, Szegeden és Debrecenben) majdnem annyi, mint Csehországban (12), Lengyelországban (12 Varsóban és 11 más városokban) és Szlovákiában (14) együttvéve.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom