Az orosz vakcináért anyagi felelősséget is kell Magyarországnak vállalnia

HírKlikk 2020. december 2. 16:43 2020. dec. 2. 16:43

Magyarország alkalmazhatja az orosz Szputnyik V vakcinát, de kizárólag saját felelősségére, beleértve az anyagi felelősséget is – idézte a Politico Stefan De Keersmaecker, az EU Bizottságának egyik szóvivője szavait. A biotechnológia felhasználásával előállított gyógyszereket az EU-ban engedélyezni kell az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA).

A vonatkozó jogszabályban azonban van egy lyuk, és ennek alapján vetheti be Magyarország az orosz oltást – írja a Politico, rámutatva: a tagállamok sürgősségi helyzetben önállóan is piacra dobhatnak egy vakcinát.

A szóvivő szerint, a bizottság erősen pártolja, hogy a különféle vakcinákat megvizsgálja az EMA. „Igen határozott álláspontunk, hogy ez az eljárás nagyon fontos ahhoz, hogy garantálni tudjuk az uniós polgárok biztonságát” – szögezte le. A bizottság nem rendelkezik ismeretekkel az orosz oltásról, de a szer kifejlesztője kapcsolatban áll az EMA-val.

A Politico emlékeztetett rá: Magyarország október végén jelentette be, hogy szándékában áll importálni az orosz oltást. „Ez eltér az EU Bizottságának stratégiájától, hogy a tömb szerezze be a vakcinákat a tagállamok számára” – írta a portál. 

Forrás: Hírklikk