Az SZFE kancellárját katonatisztre cserélik Vidnyánszkyék

HírKlikk 2020. szeptember 29. 17:27 2020. szept. 29. 17:27

Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke veheti át az egyetem kancellárjának helyét.

A 444 több egyetemi forrásból úgy értesült, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozik az egyetem kancellárja, helyére pedig Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke kerül.

A 2015-ben bevezetett új rendszerben a miniszterelnök által kinevezett kancellárok vették át az egyetemek gazdasági irányítását. Orbán Viktor akkor először Vidnyánszky egyik alkalmazottjának feleségét, a korábban a Fidesznek dolgozó Papp Csillát jelölte az SZFE kancellárjának, de végül az egyetem heves ellenállásának köszönhetően egy másik pályázó, Vonderviszt Lajos került pozícióba. Őt ugyan szintén a kormány küldte és neki sem volt színházi kötődése, de legalább politikai sem; korábban a veszprémi egyetemen tanított, majd az ELTE és az OSZK informatikai vezetője volt. Egyetemi források szerint, az elmúlt öt évben Vonderviszt partneri viszonyt alakított ki az intézmény vezetőivel, és a munkaköri kötelességein túl is érdeklődött az oktatás iránt, rendszeresen látogatta például a vizsgaelőadásokat. A kormány is elégedett lehetett vele, megbízatását ugyanis 2017-ben újabb három évre meghosszabbították.

Vonderviszt már az egyetem privatizálása közben is tett gesztusokat az egyetem oktatói és hallgatói felé és közvetített köztük és a kormány között, de nem mindenben értett egyet az egyetem „lakóival”.

Az egyetemi dolgozók sztrájkbizottsága többek között azt is nehezményezte, hogy Vonderviszt Vidnyánszkyék kérésére kiadta a sztrájkolók névsorát, amely megfélemlítően hatott sokakra.

Azonban hiába működött együtt többször is Vonderviszt a Vidnyánszky vezette kuratóriummal, mert hiába írta alá a kuratórium elnöke a december 31-ig szóló szerződését, a 444 úgy értesült, hogy kedd reggel Vidnyánszky behívatta, és közölte vele, hogy közös megegyezéssel távozik, egyben bemutatta neki az utódját.

Az utód pedig nem más, mint Szarka Gábor, aki gépesített lövész tisztként végzett a katonai főiskolán, majd biztonságpolitikai és jogi diplomát is szerzett. 2010-ben léptették elő ezredessé, és ekkor lett Hende Csaba honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, majd miniszteri biztosa. 2013-tól katonai attaséként képviselte a kormányt Párizsban, majd egy nagy állami cég, a NIPÜF stratégiai igazgatója lett. A kancellári székbe a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkezik, ahol az egyetemi campusért felelős főigazgató volt 2019 óta.

Forrás: 444.hu