Az SZFE szerint jogszabályt sértettek Vidnyánszkyék

HírKlikk 2020. szeptember 20. 16:15 2020. szept. 20. 16:15

Az SZFE egy közleményben világít rá a jogszabályba ütköző döntésre, amivel átírták az egyetem működési szabályzatát.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan — s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően — átírta az egyetem szervezeti és működési rendjét (SZMR). A módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét” – áll az SZFE friss közleményében, amelyről a 444 számol be.

Az egyetem szerint, az SZMR legutóbbi, 2020. 09. 15-én kelt, visszamenőleges hatályú módosításaival a fenntartó kuratórium felhatalmazta magát, hogy munkáltatóként, pályázat nélkül nevezhesse ki a rektorhelyetteseket, továbbá ezeket a rektorhelyetteseket – a szenátus egyetértése és pályázat nélkül, legfeljebb egy év időtartamra – az intézetvezetői feladatkörrel is felruházhassa.

Az új módosítással tehát az alapítvány, amely fenntartja az egyetemet, olyan személyeket is kinevezhet rektorhelyettesnek, akik nem ismerik az SZFE munkáját és nincs korábbi munkaviszonyuk vagy osztályvezetői tapasztalatuk sem.

Az SZFE szerint, ez a módosítás „újabb súlyos beavatkozás az egyetem Alaptörvényben rögzített autonómiájába, és ellentmondásban áll a nemzeti felsőoktatásról szóló törvénnyel”. A törvény szerint ugyanis a fenntartó nem avatkozhat közvetlenül az intézmény tudományos, oktatási és művészeti tevékenységébe, márpedig Vidnyánszkyék minden eddigi lépése ezt az axiómát akarja kikezdeni.

Az SZFE vezetése négy keresetet nyújtott be a bírósághoz, a jogellenesnek tartott szabálymódosítás ügyében pedig a HÖOK, a Magyar Rektori Konferencia és a Színház és Filmművészetért Alapítvány felügyelő bizottságának segítségét kérte.

Forrás: 444.hu