Az ügyeleti kényszer miatt az idős háziorvosok inkább befejezik a praktizálást

HírKlikk 2024. augusztus 30. 05:45 2024. aug. 30. 05:45

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ha újabb terhet raknak a budapesti háziorvosi karra, ugrásszerűen nőhet a betöltetlen praxisok száma.

– A Magyar Orvosi Kamara azt kéri, hogy októberről halasszák januárra a budapesti orvosi ügyelet átalakítását – nyilatkozta a Népszavának Álmos Péter. A köztesület elnöke szerint időre van szükség a szakmai és szervezései aggályok tisztázásra. A fővárosban – mint mondta – az új rendszer megterheli az alapellátást, a háziorvosi kar Budapesten pedig kifejezetten idős. Az elmúlt 30 évben itt nem ők ügyeltek. Most pedig még a 129 üres praxisból hiányzó kollégák helyettesítése mellett, még ügyeletet is kellene vállalniuk az átlagban immár 61 éves háziorvosoknak. Ez komoly probléma, amit az is bizonyít, hogy az Országos Mentőszolgálat adatai szerint a szükséges mintegy 900 orvos helyett csak 200-300-an jelentkeztek a feladatra.

– Komoly a veszély, hogy e kényszer miatt többen inkább abba fogják hagyni a praktizálást, így a lakosság még nehezebben fér majd hozzá az ellátásokhoz – állította Népszavának a kamara elnöke.

Szerinte a belső felmérésük is visszaigazolta, ha újabb terhet raknak a budapesti háziorvosi karra, ugrásszerűen nőhet a betöltetlen praxisok száma. A korosabbak ugyanis már nem szeretnének ügyelni. Szakmai aggálya a köztestületnek, hogy miután a háziorvosok Budapesten a hetvenes évek óta nem látnak el gyermeket, mert nincsenek vegyes praxisok, ebben nincs is jártasságuk. Erre a jelzésre a kormányzat mutatott hajlandóságot az észszerű változásra.

A kamara elnöke hangsúlyozta: az új ügyeleti rendszer alaposan átírhatja a rendelési időket, most ugyanis sok helyen este nyolcig fogadják a betegeket. Az átalakítás viszont azzal jár, hogy délután négyig be kell fejezni a rendelést, mivel ekkortól indul az ügyelet. Ez több problémát okoz, mert általában többen is osztoznak egy-egy rendelőn, így nem lehet összecsúsztatni a rendeléseik idejét.

A kamara szerint várhatóan nőni fog a sürgősségi osztályok terhelése, ezeket már át kellett volna tekinteni, és ahol szükséges az egyes pontokat megerősíteni.

Álmos Péter az új rendszerrel kapcsolatos kamarai aggodalmak közt említette, hogy nem működik minőségellenőrzés, nincsenek olyan indikátorok, amelyek alapján egyértelműen meg lehetne mondani, hogy jobb-e az új rendszer, mint a régi. Pedig nagyon fontos lenne egy ilyen visszajelzés a szakmának és az érintett lakosság számára is.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom