Az új brüsszeli vezetés nem halogathatja Orbán Viktor megfékezését

HírKlikk 2024. június 28. 18:00 2024. jún. 28. 18:00

A brüsszeli tudósító azt tanácsolja az EU kiválasztott vezetőinek, hogy ha szavatolni akarják a szabadságot és a jólétet, akkor a munkát a szervezeten belül kezdjék el, azaz határozottan szálljanak szembe Orbán Viktor tekintélyuralmi szabotázs politikájával. Oliver Grimm szerint talán ebből a szempontból jól jön, hogy hétfőtől Magyarországra irányul a világ szeme soros elnökként.

A bécsi Die Presse úgy értékeli, hogy a trióra kolosszális feladatok várnak, miközben a világ a korábbinál sokkal barátságtalanabb lett. Mégis jó, hogy éppen ők kapják meg a megbízatást, mert ez a hármas sokkal különb, mint az előző. A tanács új elnöke, a portugál, szociáldemokrata Costa nemzetközi tekintélyt élvez, a munka megszállottja. És valószínűleg nem olyan gyerekesen fog a Bizottság elnökéhez viszonyulni, mint személyisége folytán Charles Michel.

Von der Leyen is előrelépést jelenthet önmagához képest, ha jobban ügyel tevékenysége átláthatóságára és nem politikai szélkakas módjára viselkedik. Viszont mellette szól a vasfegyelme, valamint politikai bátorsága, főleg Ukrajna ügyében.

Kaja Kallas alighanem kulturális sokkot vált ki Brüsszelben. De – tekintve az agresszív orosz irányvonalat – jó jel, hogy a közösség egy fiatal, jól beszélő zászlósfigurát választ a  külpolitika élére. Csak mellette szól, hogy a Kreml köröző listára tette – írta a konzervatív osztrák lap.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom