Az új és olcsó technológia fejre állítja a hadviselést

HírKlikk 2024. szeptember 23. 20:10 2024. szept. 23. 20:10

A doktrínától kezdve a kiképzésig mindent át kell gondolnia az amerikai hadseregnek az ukrajnai tapasztalatok tükrében – hangsúlyozza közös elemzésében David Petraeus nyugalmazott tábornok, aki az iraki és afganisztáni egységek nemzetközi parancsnoka, később pedig a CIA igazgatója volt, illetve Andy Yakulis, ő pedig a különleges katonai műveleteket irányította a Pentagonban. 

Azt látják az ukrajnai háborúban, de Gázában és a Vörös-tengeren is, hogy az új és olcsó technológia fejre állítja a hadviselésről alkotott eddigi nézeteket. Ennek megfelelően az Egyesült Államoknak át kell alakítania egész védelmi rendszerét.

A Wall Street Journal felhívja a figyelmet: az ukránok úgy süllyesztették el a Fekete-tengeri orosz flotta egyharmadát, hogy nekik nincs is érdemi haditengerészetük. A szárazföldön pedig ellensúlyozni tudták a tetemes orosz fölényt, köszönhetően az élenjáró technológiának, amelyet szélsebesen és nagy tömegben állítottak elő. Így olcsó, egyszer használatos drónokat, valamint innovatív földi robot rendszereket.

A washingtoni védelmi tárcának felül kell vizsgálnia az erők szerkezetét, felkészítését, a hadieszközök gyártását, beszerzését. A status quo-n túl kell lépni, mert a katonák nem tudnak nagy számban, egymással párhuzamosan autonóm rendszereket működtetni. És fel kell futtatni az új eszközök termelését. Az ukránok évente egy millió drón gyártásában gondolkodnak, darabonként 300-1000 dollárért.

A mennyiség a lényeg és nem a minőség. Azon felül Kijev folyamatosan korszerűsíti a katonai szoftvereket, hozzáigazítva azokat az orosz elektronikus, illetve légvédelmi eszközök szintjéhez. Hogy ezt Amerika is megcsinálja, ahhoz együtt kell működnie az érintett magáncégekkel, azonnal hasznosítva a harctérről érkező tanulságokat.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom