Az újkori görénykurzus

Lendvai Ildikó 2019. január 20. 16:53 2019. jan. 20. 16:53

A baloldalinak igazán nem nevezhető Szabó Dezső kezdte "görénykurzus"-nak hívni a Horthy-rendszert, mert -mint írta- "sunyi, lop és büdös". Görénykurzusokhoz újabban is lehet szerencsénk. Hiszen a görény méreteihez képest igencsak erőszakos ragadozó, alattomosan támad, többnyire sötétben. A legtaszítóbb olyankor, ha félni kezd: ilyenkor bűzös váladékával ken össze. A modernebb görénykurzusok e célra külön sajtótermékeket tartanak fent. 

Amire a görény nem számít, az az, hogy a bűzét megelégelő bemocskoltak olykor nem hagyják magukat. Ilyen volt például, amikor sunyin ki akarták röhögtetni az MTVA-ban éjszakázó Hadházy Ákost azzal, hogy kipécézték: a zoknija talpán lefutott a szem. "Még szimpatizánsai számára is romba dőlt Hadházy tekintélye... Hogy is lehetne rá bármilyen közfeladatot bízni? Hadházy lyukas zoknija tehát nemcsak az övé, a teljes ellenzék reménytelenségét, leépülését is szimbolizálja"- így a görénykurzus egyik tollnoka.

Mindaddig ment a zoknigate, amíg Hadházynak eszébe nem jutott, hogy zoknitalpára egy cédulát tűzzön "Európai ügyészséget!" felirattal. Soha többet nem ment rá a kamera...

Igazi görénymódszer volt az is, amikor a napokban a teljes médiaarzenáljukat felhasználva egy gimnazista lányt szidalmakkal, hazugságokkal kentek össze. Ugyan már, dehogy a használt trágár szavakkal volt bajuk -azok történetesen nekem sincsenek ínyemre. A dühös kritika nem tetszett, főleg egy fiatal szájból. Ráfröcsköltek tehát mindent, többek között le is prolizták. Csakhogy a kislány felelt. Megtartotta második, az előzőnél erősebb és bölcsebb beszédét, amelyből a csúnya szavak már hiányoztak, az okos válasz a prolizásra viszont nem. "Ha nem lennének ezek a prolik, a haverjaidnak nem volna annyi pénze, hogy neked TV-műsorod legyen!"

A görénytámadásokban sértésnek szánták, hatásukra mégis sikerült rehabilitálni egy régi szót: proletár. Az újkorban a tulajdon híján munkaerejéből élőt jelenti, magyarul a dolgozókat, munkásokat. De a régi Rómában eredetileg a sokgyerekes szegényeket hívták így, akik javak híján gyerekeikkel vannak az állam, a közösség hasznára.

Akkor most hogy is van ez a prolizás a mi új görénykurzusunkban a fennen hirdetett népesedési célokhoz és családpolitikához képest?