Az üzemanyagárak és a magyarországi kormánypropaganda

HírKlikk 2022. december 5. 17:30 2022. dec. 5. 17:30

A kormány az üzemanyagárak rögzítésével tehermentesíteni akarta a lakosságot, de az intézkedés most, az energiaválságban fatálisnak bizonyul: már csak alig működik az ellátás – írta a jobboldali konzervatív német Die Welt hosszú riportjában.

Az ársapka egy éve van érvényben. A probléma az, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott árak mára már annyira alatta vannak a világpiaci áraknak, hogy a nemzetközi szállítók nagy ívben elkerülik az országot, a MOL nemzeti kőolajkonszern pedig nem tudja fedezni a szükségletet. Különösen a kis, független benzinkutak egyre gyakrabban egyáltalán nem kapnak üzemanyagot. Ez jól látható abból a sok cédulából is, ami a benzinkutakat díszíti, és arról tájékoztatnak, hogy éppen milyen üzemanyag van, milyen nincs, és melyiket milyen áron és milyen mennyiségben lehet vásárolni. A szerző járt Martonvásáron, Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetsége társelnöke benzinkútjánál, aki elmondta: ő és független kollégái három hete nem kapnak a MOL-tól üzemanyagot, vagyis a rögzített árú benzinhez nem jutnak hozzá. 

A világpiaci árak különösen az ukrajnai háború óta megemelkedtek, a külföldi szállítóknak Magyarország már nem vonzó piac, és gyakorlatilag egyedül a MOL állít elő és szállít dízelt és benzint a rögzített áron, de pillanatnyilag műszaki gondok miatt csak a kapacitása 50 százalékán tud üzemelni. Emellett problémákat okozott az is, hogy a Barátság vezetéken átmenetileg nem érkezett orosz kőolaj. A tudósító mindezzel kapcsolatban kérdéseket tett fel a MOL-nak, de nem kapott választ. Közben egy év alatt 20-25 százalékkal nőtt a fogyasztás. 

Magyarország szélsőséges mértékben függ Oroszországtól a kőolaj és földgáz behozatalában. Ez az egyik oka annak, hogy Budapest az uniós szankciók egyik legélesebb bírálója. Közben a kormány erőteljesen fáradozik azon, hogy úgy állítsa be, mintha Brüsszel lenne a felelős az üzemanyagok árának emelkedéséért és az infláció növekedéséért.   

Egy pusztaszabolcsi asszonyt, a 73 éves Vastag Marikát idézi a cikk, aki éppen tíz liter benzint vásárolt egy benzinkannába a piaci áron, mert oda sem szállított a MOL már két hete kedvezményes árú üzemanyagot. Az asszony az AP amerikai hírügynökség tudósítójával beszélgetve, Orbán állításait ismételte, amelyek szerint a helyzet okai mindenekelőtt az uniós szankciók. „A helyzet jobb lenne, ha az EU nem nehezítené az életünket, és nem követelné, hogy mondjunk le az orosz energiáról. Mert sajnos az a helyzet, hogy az ország rá van szorulva az orosz olajra. Sajnos nem vagyunk függetlenek, nincs mindenünk. Ezért azokhoz kell tartanunk magunkat, akik segítenek nekünk” – mondta.

 

 

Forrás: Hírklikk