Azerbajdzsánban nyit képzési helyet a magyar egyetem

HírKlikk 2024. október 9. 09:30 2024. okt. 9. 09:30

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Azerbajdzsánban nyitja meg első Európán kívüli képzési helyét – közölte a MATE.

A tájékoztatás szerint ezt Gyuricza Csaba rektor és Békési Dávid nemzetközi igazgató október 1-4. közötti hivatalos azerbajdzsáni látogatása alatt jelentették be. A két vezető tárgyalt a tudományos, oktatási és agrártárca képviselőivel, járt három egyetemen és egy nagyvállalati partnernél, három együttműködési megállapodást kötött.

A közleményben hangsúlyozták, a MATE legfontosabb célkitűzéseinek egyike, hogy a térség, illetve Európa legmeghatározóbb agrárfókuszú felsőoktatási intézményévé váljon, amihez a hazai campusokon túl, elengedhetetlenek a külhoni képzési helyek is.

Jelenleg az egyetem öt magyarországi campusán, valamint a határon túl, Beregszászon, Csíkszeredán, Révkomáromban, Székelyudvarhelyen, Zentán képzik a hallgatókat.

A közlemény szerint az egyetem kiemelt külföldi képzéseit összefogó MATE Global égisze alatt először Azerbajdzsánban lesz képzési hely, az oktatás angol nyelven történik majd, magyar munkatársak kiküldésével.

Az oktatás a tervek szerint helyi és nemzetközi hallgatók számára egyaránt elérhető lesz, és főként az agrárszakképzésre fókuszál.

Az azerbajdzsáni oktatási központ kezdetben rövid képzéseket ajánl, amelyek már 2024-ben indulhatnak, hosszú távon mind mesterképzéseket, mind felnőtt szakképzéseket kínál, ahol többnyire önköltséges vagy a vállalati szféra által szponzorált hallgatókat fogadnak.

A MATE Global kihelyezett campuson folyó oktatásában a MATE professzorai, valamint a Stipendium Hungaricum program keretében végzett azeri szakemberek vesznek részt – írta az egyetem közleményében.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom