Bajban van Hajdú Péter: költségvetési csalással is vádolják

HírKlikk 2020. július 4. 10:55 2020. júl. 4. 10:55

A Magyar Hang birtokába jutottak olyan dokumentumok, amelyek alapján, vádat emeltek Hajdú Péter és két üzlettársa ellen.

A hetilap információját szemléző 444 szerint, a Fővárosi Főügyészség  különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja a tévést.

Hajdú Péter műsorgyártó cégénél, a Frizbi EntertaInment Kft.-nél 2016-ban kezdett el vizsgálódni a NAV, mert gyanús lett két kft., amelyek a cégnek állították ki a számlákat. Az egyik cég a Peon Team Kft., amitől 163 millió forint értékben fogadtak be számlákat, és 44 milliónyi adót nem fizettek be, a másik cég pedig az F és J Picture Kft., amitől 356 millió forintnyi számlát fogadtak be, ami után 96 millió forint áfát vontak le.

A Magyar Hang dokumentumai alapján, a Peon Team ráadásul még azután is állított ki számlákat, hogy már az adószámát is törölték az adó be nem fizetése miatt, amikor 2014-ben a cégbíróság kényszertörlést indított. 

Hajdú Péteren kívül, az ügynek még két vádlottja van, a harmadrendű vádlott a cég ügyvezetője, A. Zsanett, a másodrendű vádlott pedig T. Péter. A. Zsanett állítása szerint, a döntéseket nem ő hozta, hanem T. Péter járt el érdemben, az ügyekben. T. Péter viszont azzal védekezik, hogy a számlák kiállítására az utasításokat a Frizbi Entertainment Kft.-ből kapta, amiknek az ellenértékét átutalták a Peon Team Kft. Ausztriában nyitott számlájára. 

2015-ben viszont megszüntették a Peon Team Kft. osztrák számláját adóügyi problémák miatt. Ekkor került képbe a másik vállalkozás, az F és J Picture Kft. A cégnek egy kismartoni bankfiókban nyitottak számlát, amihez papíron semmi köze nem volt Hajdú Péternek. Az ő szerepe az volt, hogy valójában ő rendelkezett mindkét cég számlája felett és a cégeknek csinált bankkártyát is ő használta.

A Peont Team Kft. bankkártyájáról Hajdú Péter összesen 600 millió forintot vett fel készpénzben, míg az F és J Picture Kft. bankártyájáról 110 millió forintot vett fel, a számláról pedig 1,5 millió eurót használt fel.

A kihallgatás során, a cég ügyeire rálátó személy elismerte, hogy a vállalkozások mögött ténylegesen Hajdú Péter és T. Péter állt. A Frizbi Entertainment Kft. több mint félmilliárdos adótartozással és 314 milliós bírsággal szerepel a NAV adóslistáján. A NAV belső feljegyzése szerint, az elcsalt áfa összege 140 millió forintra rúg.

Forrás: 444.hu