Bakos Tamás hazatért - szülővárosában nyílt kiállítása a "hajléktalan festőnek"

László Ferenc 2019. augusztus 15. 07:19 2019. aug. 15. 07:19

Ha létezik modernkori mese, akkor Bakos Tamásé mindenképpen az.

Adva van egy nagykőrösi fiú, aki nem találja helyét a világban, aki szülővárosát, családját elhagyva próbál szerencsét a fővárosban, de csak több mint tíz év budapesti hajléktalan élet jut neki, megélve a szenvedés minden bugyrát. A verések mellett egyszer például meg is lőtték. Életében az a bizonyos mesebeli fordulat akkor következett be, amikor az időközben rátaláló húga szembesült Tamás alkotásaival, amelyeket az utcai évek alatt festett kartonra, fára, mindenre, ami a keze ügyébe akadt.

Az osztrák fővárosban dolgozó testvére gondolt egyet és magával vitt néhányat bátyja műveiből. Walter Famler, az Alte Schmiede nevű kulturális központ vezetője azonnal meglátta benne a tehetséget. Hirtelen Bécs felkapott alkotója lett, első kiállítását 2014-ben rendezték meg, festményeivel több galériában is találkozhatott a közönség.

Évekkel ezelőtt a magyar sajtó is szenzációként tálalta a „hajléktalan festő” történetét, de mint ahogy lenni szokott, minden csoda három napig tart, a reflektorfény hamar elhalványult. Nem úgy Tamás alkotókedve. 

Walter Famler a nagykőrösi kiállítás megnyitóján

 

És ez a szerencséje azoknak, akik ott voltak szerda délután szülővárosában, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ galériájában rendezett kiállítás megnyitóján. A testvére által összeválogatott festményeken fejek, maszkokká torzult arcok, démoni tekintetek váltogatják egymást, óhatatlanul is látleletet adva alkotójának életéről.

Bakos Tamás

 

Mint minden mesének, Bakos Tamás történetének is kellene valami tanulságos véget keríteni. Azonban ez most nem fog menni, már csak azért sem, mert a 43 éves művész előtt még jelentős út áll. Az pedig, hogy a meséjének csattanója milyen tanulságokat fog hordozni, csak rajta múlik. Nagyon sokan szurkolnak neki.

Bakos Tamás EXILED ON SIDE STREETS című kiállítása a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériájában (Nagykőrös, Szabadság tér 7.) szeptember 6-ig ingyenesen tekinthető meg.