Balázs Péter: nem Magyarországtól, hanem Orbántól és a csapatától akarják elvenni a soros elnökséget

HírKlikk 2023. június 6. 07:40 2023. jún. 6. 07:40

Még soha nem volt példa arra, hogy megkérdőjelezték az Európai Tanács soros elnökségére való alkalmasságot, csak arra, hogy sorrendet cseréltek – mondta a Klikk Tv Mélyvíz című műsorában Balázs Péter volt külügyminiszter és uniós biztos. Emlékeztetett, az Európai Parlament egy közvetlenül választott intézmény, és nagyon messzire szól a hangja, amit ott megtárgyalnak, az az egész világon visszhangzik. Hozzátette, „szégyen az Orbán-kormányra, hogy ide jutott, de 13 év unióellenes áskálódás után úgy látják, nincs erre a szerepre felkészülve Magyarország és azt javasolják a Tanácsnak, hogy találjon erre megoldást.”

Balázs Péter elmondta, az Európai Parlament egy komoly játékos európai szinten, politikai pártokat gyűjt össze, és most van egy nagyon erős, négypárti szövetség, amelynek tagja a CDU, a szocialisták és demokraták, liberálisok, akik nagyon sokszor együtt szavaznak. Ez azért is érdekes, mert a fideszes Hidvéghi Balázs, aki évek óta ott ül a parlamentben, azt mondta a 442 igen szavazattal csütörtökön elfogadott állásfoglalásról – miszerint az EP elvenné Magyarországtól a jövő évben esedékes uniós tanácsi elnökséget–-, hogy a parlament néhány szélsőséges kontrollja alá került.

„Nem látja a különbséget a szélsőséges és az óriási erejű politikai többség között. Magyarországtól senki nem akarja elvenni az elnökséget, Orbántól és a csapatától akarják, a háborúba sem akarnak belevinni minket, ahogy nem a gyermekvédelmi törvény miatt állnak bosszút. Nem a valóságot kommentálja a kormány, hanem egy képzelt világot fest le.”

Balázs Péter úgy fogalmazott, sokáig járta Orbán az általa definiált pávatáncot, azt gondolta, hogy a különböző politikai réseken, a demokrácia lazább keretei között kitáncolhat mindig a kötelezettségek alól és zsebre vágja a járandóságokat anélkül, hogy valamit adna cserébe – szolidaritást vagy együttműködést. „Ennek kezd az ideje lejárni, ahogy sokan mondják, egy óceánjáró lassabban tud megfordulni és ez vonatkozik a nagy szervezetekre is, lassabban tudnak reagálni, de ha egyszer ráállnak és az elemek kezdenek összeállni, mint a hetes cikkely szerinti eljárás az uniós értékekről, a pénzekkel összefüggő feltételesség és hogy ellátja-e Magyarország a Tanács soros elnökségét 2024-ben, akkor már sikerül.”

Az unió sokat változott, azelőtt lényegében magának csinált feladatokat, például azt mondta, legyen egy közös valuta, csináltak eurót, vagy azt mondta, hogy írjunk egy alkotmányt vagy, hogy vegyünk fel boldog-boldogtalant a felszabaduló keleti országok közül – mondta Balázs Péter az unió fejlődéséről. „Hirtelen jött egy gazdasági válság 2008-ban, amire reagálni kellett, és kiderült, hogy az euró gyenge lábakon állt, meg kellett erősíteni, utána jött az orosz agresszió Ukrajna ellen, tehát jöttek valódi problémák és az unió jól vizsgázott.”

Felhívta a figyelmet arra, hogy a soros elnökséget nem lehet elvenni, mert az alapszerződésben benne van, hogy az elnökséget egyenlő rotációval töltik be a tagállamok, de el lehet tolni időben. „Ehhez most egy kicsit késő van, mert trió-elnökségekbe vagyunk szervezve és júliusban kezdődik a mi triónk a spanyol, a belga és a magyar három fél év összekapcsolva. Ezt már most megcserélni nem lehet, de lehet a trión beül osztani feladatokat, például, ha a magyar kormány közvetlenül érintett egy témában, mert például folytatják a hetes cikk szerinti meghallgatásokat vagy a pénzek feltételeiről van szó, akkor nem ülhet magyar az elnöki székben, akkor azt mondják, hogy egy spanyol vagy belga miniszter vegye át, ne Varga Judit vezesse a Magyarország meghallgatását.”

Balázs Péter szerint Orbán most is azt várja, amiről már 2019-ben is már álmodott, hogy jön a szélsőjobbos áttörés, de nem jött, aztán azt hitte, az összes szélsőjobb összeáll egy zászló alá, de az sem sikerült. „Sok helyen feljöttek a szélsőjobbosok, Orbán bízott az olaszokban, akik igazodtak, és nem beszélnek az unió ellen, mert kell nekik a pénz, de Svédországban is erősödött szélsőjobb, ám ott is mérsékeltebben jelennek meg.”

Szijjártó inkább külgazdasági miniszter, mert a külpolitikát magához ragadta Orbán. Ha Szijjártó beszél, akkor mindenki tudja, hogy a főnöke üzen és azt mondja, amit leírnak neki – fogalmazta meg véleményét a volt külügyminiszter a mai helyzetről. „A külpolitikát elvitte egy durván konfliktusos irányba, ahol személyeket és országokat is sértegetnek és óriási diplomáciai hiba, hogy leállnak egy országban valaki mellé és nem veszik figyelembe, hogy éppen ki van hatalmon. Szarvashiba azt mondani, hogy az Egyesült Államokban várjuk Trump visszatérését, miközben Biden az elnök.”

A Klikk TV Mélyvíz című műsora itt nézhető meg.