Balog Zoltán szerint az eutanázia lehetősége „súlyos károkat okozna"

HírKlikk 2023. december 27. 15:40 2023. dec. 27. 15:40

„Súlyos károkat okozna életünk értékének megítélésében és a gyógyító szakmák művelőinek szemléletében, ha a szenvedő döntése alapján orvosok vagy mások törvényes felhatalmazással segíthetnék kioltani a szenvedő életét” – ezt írta Balog Zoltán református püspök, korábbi miniszter Karsai Dánielnek. A püspök ennek ellenére azt állítja, hogy együttérez a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogásszal.

A méltóságteljes halál lehetőségéért küzdő alkotmányjogász a Facebookon osztotta meg Balog levelét, amelyet néhány nappal karácsony előtt kapott. Ebben a püspök amellett érvel, hogyha Karsai jogi küzdelme sikerrel járna, és Magyarországon is elérhetővé válna az aktív eutanázia, illetve az asszisztált öngyilkosság, „akkor kinyílik egy kapu, amit többé nem lehet bezárni”. Ezen kívül hivatkozik a tízparancsolat „ne ölj!” parancsolatára, és arra is, hogy a hippokratészi eskü szerint az orvosok nem adhatnak senkinek halálos mérget.

Karsai a Facebook-bejegyzésében egyrészt empatikusnak és gondolatébresztőnek nevezi Balog levelét, sőt, azt írja, hogy annak ellenére örült neki, hogy a benne foglaltak többségével nem ért egyet – írja a HVG.

Balog szerint Karsai küzdelme felveti a kérdést, hogy kinek van joga dönteni a halálról, de a jogász szerint ez egyértelmű: a saját halálról való döntés joga minden olyan embert megillet, aki teljes belátási képességgel rendelkezik.

Karsai azzal sem ért egyet, hogy az életvégi döntések bármilyen fokú legalizálása egy olyan lejtőre lökné a társadalmat, amely felmenti magát a gondoskodás kötelezettsége alól. Azon országok tapasztalatai, ahol ilyen lehetőség adott, ezt az álláspontot egyértelműen cáfolták. Nincs semmilyen apokaliptikus irányba mutató lejtő. A jogintézménnyel nem élnek vissza, nemhogy rendszeresen, de egyetlen konkrét példát sem hallottunk eddig – írja Karsai, aki üdvözli, hogy Balog szerint a haldoklók minél magasabb szintű támogatását kell fejleszteni, de hozzáteszi, hogy az ALS betegségben szenvedők számára ez nem nyújt megoldást.

Ahogy arról a Hírklikk korábban beszámolt, november 27-én kezdődött el Strasbourgban a méltóságteljes halálhoz való jogáért küzdő Karsai Dániel alkotmányjogász pere. Decemberben pedig az öccse, Karsai Péter nyújtott be egy népszavazási kezdeményezést az eutanáziáról.

Forrás: HVG


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom