Bárándy Péter: demokráciában példátlan, ami most történt

HírKlikk 2020. október 21. 13:55 2020. okt. 21. 13:55

Hiába tiltakozott korábban az Országos Bírói Tanács, a bírói kar ellenőrző szerve Varga Zsolt András főbírói jelölése ellen, és vonult ki az ellenzék a hétfő délutáni voksolás előtt a parlamenti ülésteremből, a kormányoldal megszavazta a Kúria elnökévé.

A legfelsőbb bírósági szerv új vezetőjének megválasztásáról Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügyi miniszter a Klubrádió Esti gyors című műsorában azt mondta: bár a Kúria elnöke konkrét ügyekben nem adhat semmilyen utasítást, viszont beavatkozhat abba, hogy ki legyen kúriai bíró és a működésükben is meghatározó szerepe van.

Arra a kérdésre, hogy a Kúria ítélkezési gyakorlata vajon ideológiavezéreltté válik-e a döntés miatt, azt felelte, hogy a bírói gyakorlatban másfajta, a jog- és az eljárásrend iránti elkötelezettségre van szükség. A jelenlegi változás azonban szerinte erősíti a politikai elfogultság kockázatát, így Varga Zsolt András kinevezése a bírói autonómia újabb csorbításaként is felfogható.

Bárándy azt is hangsúlyozta, demokráciában példátlan, ami most történt, mert a Kúria élére egy olyan ember került, aki soha korábban nem látott el bírói feladatokat.

Varga Zsolt Andrást a szakmában sokan a Fidesz politikájának irányvonalához lojális jogász szakemberként tartják nyilván. Karrierje során, tíz éven át szolgált a szintén fideszes támogatással kinevezett Polt Péter legfőbb ügyész helyetteseként, majd alkotmánybíróként is dolgozott, de ítélkező bíróként soha, így tárgyalótermi gyakorlattal egyáltalán nem rendelkezik.

Forrás: Klubrádió