Bárándy Péter: Orbán személyisége alkalmatlan a konszolidációra

Németh Péter 2022. május 7. 08:10 2022. máj. 7. 08:10

Szükség volt-e s miért a kormány önmagának adott rendkívüli felhatalmazására a Covid-járvány idején? Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügyi miniszter már a rendelet megjelenésekor pontról-pontra bizonyította, hogy addig is éltek az életbe léptetett törvényi jogosultságok. A leendő kormány mindezt meghosszabbította. Ennek vélhető okairól is beszélt a volt igazságügyi miniszter – Németh Péter kérdéseire válaszolva – a KlikkTV Mélyvíz című műsorában.

„Jelenleg is érvényben van két, bár nem az Alaptörvényből eredeztetett rendkívüli jogrend. Az egészségügyi válsághelyzetet és a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet érintően” – emlékeztetett Bárándy. Ez pedig, bár nem az Alaptörvényből eredő, de rendkívüli felhatalmazást ad a hatalomnak.  

Mindez olyan alapvető alanyi jogokra is kiterjed, mint hogy utazhatunk-e, tiszteletben tartják-e a magánlakás szentségét, milyen kapcsolatot tarthatunk fenn külföldiekkel és hasonlók. „Ez pedig ma is érvényben van. Emellé egy újabb különleges jogrendi jelenséget terveznek, aminek a tartalma nem pontosan ismert, de az igazságügyi miniszter már beterjesztette.”

Bárándy szerint erre semmi szükség. „Hiszen ha a közvetlen fegyveres támadás fenyegeti az országot, arra megvan egy különleges jogrendi típus, ami az Alaptörvénynek születése óta része. Amint ezt megelőzően az Alkotmánynak úgyszintén.” Bár az előterjesztés tartalmát még nem ismerjük, de a lényege feltételezhető. „Ennek birtokában a kormánynak nem kell egy közvetlen veszélyhelyzetet kivárnia. Bármikor hivatkozhat egy több száz vagy ezer kilométerre zajló háborúra ahhoz, hogy biztosított legyen a rendeleti kormányzás lehetősége.”

Ez a törvénykezési tematika azért érthetetlen, mert olyan jelentős többséggel rendelkezik a Fidesz, amivel bármikor, bármit megszavaztathat az Országgyűléssel. Objektív indokot keresve, érthetetlen az egész, hacsak nem az az oka, hogy Orbán Viktor megkedvelte annak a lehetőségét, hogy gondol valamit és abból másnapra rendelet lesz. 

„Ez sem kizárt” – reagált a felvetésre a volt igazságügyi miniszter. „Ilyenkor ugyanis nem kell a jogi harmóniára sem vigyázni. Amikor egy törvényt elfogadnak a Parlamentben, azt azért még ma is illeszteni kell a fennálló jogrendbe. Egy kormányrendelettel bármit fölül lehet írni. Ez a lényege. Ha valakinek ilyen a mentalitása, meg tudom érteni, hogy beleszeret.”

Kérdés, hogy a jelen éles nemzetközi helyzet, mint a magyar kormány tevékenységére irányuló kritikus EU-figyelem, az orosz-ukrán háború kikényszerít-e egyfajta „gesztuspolitikát” Orbánból?

„Nem gondolom” – válaszolta határozottan Bárándy Péter. „Azért nem gondolom, mert a hatalomgyakorlás struktúrájában a miniszterelnök primátusa vitathatatlanná vált.  Ilyenkor a személyiségéből kell kiindulni. Az pedig konszolidációra alkalmatlan.”