Bayer aluljáró (Csalagút a stadionban)

Dr. Dávid Ferenc       2021. február 24. 17:35 2021. feb. 24. 17:35

Az újjáépített Népstadionban (nekem mindig az marad) eddig nyolc olyan mérkőzést játszottak, amelyekben az „A” válogatottunk vagy valamelyik klubcsapatunk volt érdekelt. A nyolcból öt meccsre nem értékesítettek jegyet, míg a magyar-uruguayi stadionavatón (2019. november 15-én) 65.114 nézőt regisztráltak. A Magyar Kupa döntőn (2020. június 3.) 10 ezren, a Fradi-Juve BL meccsen (2020. november 4.) pedig 20 ezren voltak. U21-es csapatunk is játszott itt (2019. november 18.), ha emlékeim nem csalnak, szintén 20 ezer ember előtt. Igazi telt házas meccs tehát csak egy volt, amelyen Uruguay legyőzte hazánk fiait.

A Stummer János (Jobbik) által „robbantott alagútbombára” a Puskás Ferenc Stadion a következő hivatalos – hatástalanító célzatú – választ adta:

„A Puskás Aréna úgy kapott engedélyt, hogy fél év után felül kell vizsgálni, hogy jól működő közlekedési megoldás-e, hogy a hazai és nemzetközi védett személyeket a rendes közönség forgalmának időnkénti akadályoztatásával, várakoztatásával szállítják az arénába. A felülvizsgálat eredménye: jobb megoldás lenne, ha a védett személyek, kiemelt vendégek, előadók autós közlekedési útvonala nem keresztezné a több tízezres közönség gyalogos-útvonalát, célszerű e közlekedési utakat fizikailag elkülöníteni.”

Azt szeretném tudni, hogy mit vizsgáltak a vizsgálók, és hogyan jutottak arra a következtetésre, hogy mindenképpen kell az 50 méteres autós aluljáró? Milyen tapasztalatokat szerezhettek a szakemberek, mivel az elmúlt 16 hónapban mindössze egy (!) alkalommal volt telt ház az arénában!? Ha igaz, amit válaszoltak az alagút botrányra, akkor csak a nyitó mérkőzésből vonhatták le azt a magvas következtetést, hogy ide bizony biztonsági folyosó kell, mivel a többi mérkőzés vagy zártkapus, vagy pedig limitált nézőszámú volt. Egy meccs, egy alagút?

Mennyivel észszerűbb lett volna, ha a 170 milliárd forintba kerülő arénára a tervezők alagúttal együtt kértek volna építési engedélyt, és a beruházás átadásával egy időben aktiválták volna a biztonsági folyosót. Esetleg nem tudták, hogy a miniszterelnök focibarát partnerei (Berlusconi, Erdogan stb.), ha Budapestre tévednek, biztosan nem hagynak ki egy jó kis derbit? Arra sem számítottak, hogy a magyar kormányfő minden válogatott meccsen a Népstadionban fog szurkolni? Az MLSZ elnöke magas rangú sportdiplomata, az ő esetében sem gondoltak arra, hogy az UEFA és FIFA elöljárói Budapestre látogatnak? És, ami talán a legegyszerűbb: a régi Népstadion 65 éves története sem volt elég ahhoz, hogy rádöbbenjenek: itt bizony korlátozásra és elkülönítésre van szükség, nehogy nemzetünk és a futball halhatatlan nagyjait éppen a Népstadionban érje baj!

Mindezek után lépett színre minden magyarok rettegett publicistája, Bayer Zs. Agya ismét elborult, az ügyet feltáró és nyilvánosságra hozó jobbikos képviselőre a következő ítéletet kérte: „Stummert még ma le kell váltani, a nemzetbiztonsági bizottság gyorsított eljárásban adja ki, emeljen vádat ellene az ügyészség esküszegés és hazaárulás miatt, és a lehető leggyorsabban zárják börtönbe.”  De érezhető, hogy szíve szerint ez sem elég szigorú büntetés, és ezért az Egri Csillagok hős várkapitánya által kiszabott legsúlyosabb ítéletre vágyakozik: „Hegedűs István! Esküdet megszegted, hazádat elárultad – büntetésed: halál…”, idéz a regényből Bayer, amihez hozzáfűzi, hogy könnyű volt Dobó Istvánnak, hiszen a büntetési tételek azóta mérséklődtek.

És én ekkor jöttem rá, hogy tényleg kell az alagút, de azonnal! Amennyiben ugyanis Bayer telt házas meccsre megy, akkor mindenki jobban jár, ha ez a közveszélyes firkász nem találkozik szurkolókkal, hiszen annak beláthatatlan következményei lehetnének. Vagy ő gyalázkodna és tombolna gusztustalanul, vagy pedig a drukkerek tanítanák móresre a megvadult skriblert. Jobb, ha elkülönítik. Talán megenyhülne a Magyar Nemzet és Fidesz állandóan mocskolódó kitartottja, ha az új – szupertitkos – átjáró az ő nevét is viselné: Bayer aluljáró. Így mindenki jó megjegyezhetné, hogy ennél lejjebb már nincs….