Bayer Zsolt és a jereváni rádió esete

NVZS 2020. február 19. 12:53 2020. feb. 19. 12:53

„Arról nem én tehetek, ha Bayer Zsolt és/vagy a Magyar Nemzet-beli kollégája nem tudja, mi a különbség a jegyző és a közjegyző között. Az édesanyám ugyanis jegyző volt, nem pedig közjegyző” – reagált V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester Bayer Zsolt nyílt levelének egyik vádpontjára. A publicista közérdekű adatigénylésének az önkormányzat a törvényben megszabott határidőn belül eleget tesz – közölte. „A Budai Vár érzékeny, az országos politika érdeklődésének kitett hely. A kormányzó pártokat érzékenyen érintette az ellenzék győzelme, megpróbálnak minden lehetséges módon támadni minket” – szögezte le a párbeszédes politikus.

Mint portálunk is beszámolt róla, V. Naszályi Mártának írt nyílt levelében Bayer közli, hogy közérdekű adatigényléssel fordult a budavári önkormányzathoz több ember lakásügyében. Arra kíváncsi, hogy a levélben megnevezett öt ember mekkora lakást bérel a Várban, s mennyiért. Az írás legérdekesebb pontja azonban az, amikor Bayer kísérletet tesz arra, hogy belekeverje a lakásügyekbe az ellenzéki polgármester édesanyját is. Mint írja: „Szeretnénk tudni azt is, hogy ezekben a folyamatokban milyen része volt az ön édesanyjának, aki a tanácsrendszertől egészen a rendszerváltásig a kerület legnagyobb hatalmú és legnagyobb befolyással bíró jegyzője volt?”

Miután Bayer várbeli lakásügye igencsak nagy botrány kavart a közelmúltban, óhatatlanul felmerül a kérdés, vajon ezzel igyekszik-e visszavágni a párbeszédes polgármesternek. V. Naszályi Márta nincs meglepve, „már amikor elindultunk a választáson, erre lehetett számítani, s a győzelem után azzal a tudattal fogtunk munkához a kerületben, hogy lesznek ilyesfajta lépések a másik oldalon”.

Továbbiakra is számít. „Nyilvánvaló, hogy a Budai Vár érzékeny, az országos politika érdeklődésének kitett hely, látható, hogy a kormányzó pártokat érzékenyen érintette az ellenzék – különösen ilyen arányú – győzelme, s megpróbálnak minden lehetséges módon támadni minket”.

S hogy mit szólt ahhoz, hogy az édesanyját megpróbálják egyfajta kabátlopási ügybe keverni? V. Naszályi Márta leszögezte: „Arról nem én tehetek, ha Bayer Zsolt és/vagy a Magyar Nemzet-beli kollégája nem tudja, mi a különbség a jegyző és a közjegyző között”. Édesanyja ugyanis jegyző volt, soha nem töltött be közjegyzői posztot.

A Bayer-féle levél által felsorolt öt ember közül egyébként egyedül Vámos Ágnessel dolgozik együtt. Ő az ellenzéki együttműködés részeként, a vári körzetben indult képviselőjelöltként, most pedig a polgármesteri hivatal oktatási és kulturális tanácsadója. „A többiekkel semmilyen munkatársi kapcsolatom nincs, ami nem azt jelenti, hogy nincs köztük olyan, akit nem ismerek” – mondta, hozzátéve: nem tudja értékelni, hogy milyen szempontok alapján szedték egy csokorba ezeket a neveket.

Amit viszont bizton ígérhet: a közérdekű adatigénylésnek az önkormányzat a törvényben megszabott határidőn belül eleget tesz.

Bayer bosszúkísérlete?

A 24.hu kaparta ki még tavaly tavasszal Bayer Zsolt várbeli lakásügyét. Mint kiderült, a publicista meglehetősen jutányos áron, 32 ezer forintnyi havi bérleti díjért szerzett bérlakást az Úri utcában, az ingatlanért cserébe pedig egy pilisszentkereszti faházat adott, ami két hónappal az üzlet nyélbeütése után, ismét a fideszes publicista családja – az egyik fia – tulajdonába került. Bayer először hazudott a lakásszerzés körülményeiről, majd elismerte a történteket. Ugyanakkor helyreigazítási pert indított a lap ellen, amit jogerősen elvesztett. Az ötmillió forint sérelmi díjat követelő keresetét pedig végül nem is adta be a bíróságra.

A fideszes/Fidesz-közeli lista impozáns.

Ám nem Bayer volt az egyedüli fideszes vagy Fidesz-közeli ember, akinek sikerült hasonló truváj. Így szerzett önkormányzati lakást a Budai Várban: Lázár János vadásztársa,  Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg; a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke; Palkovics László innovációs és technológiai miniszter;  Rákay Philip, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese. S az is kiderült, hogy önkormányzati lakásban lakik Nagy Gábor Tamás, az I. kerület volt polgármestere (aki úgy szerezte meg a lakást egy fiatal pár elől még hivatali ideje alatt, hogy napokkal utánuk pályázott csak rá), továbbá a volt polgármester szülei is.

Érdekes dátumok

V. Naszály Márta hivatalba lépése után nem sokkal, a Hírklikknek nyilatkozva bejelentette, hogy „folyik valamennyi bérleti szerződés felülvizsgálata, tudjuk, hogy milyen irányban akarunk menni, vannak gyanúink”.

A polgármester a napokban pedig egy, a portálunk által is szemlézett interjúban azt mondta, hogy felülvizsgálják és várhatóan módosítják a kerület – s így a Budai Vár – eddig megszokott lakásbérleti díjait. A 444.hu-nak szó szerint úgy fogalmazott: „Nem tervezünk növelést, a felülvizsgálat után, a kijött számok alapján fogjuk meghatározni a költségelvű lakbért. Azt azért nem gondolom, hogy kevesebb lesz”.

Az interjú egyébként február 11-én jelent meg, Bayer nyílt levelének publikálási dátuma pedig február 15.