Be akarják falazni egy óvoda ablakait a kormány budavári terjeszkedése miatt

Harkai Péter 2020. április 7. 11:38 2020. ápr. 7. 11:38

A Semjén strómankodta, jelentős felháborodást kiváltó „salátatörvény” egyik pontja a 15-ös, amely a kiemelt kormányzati beruházásokról rendelkezik. Ennek esik áldozatul a Budai Várban statáriális kíméletlenséggel tomboló kormányzati építkezési letámadás kormányoffenzívájában egy óvoda – a törvénymódosításnak köszönhetően visszafalazhatják az ablakait.

A kormánynegyed kialakításának statáriális offenzívájában olyan épületek is áldozatul esnek, amelyek messze vannak az orbáni fennhéjjázás palotáitól, de szerencsétlenségükre egy csinos telek szomszédságában működhettek, eddig háborítatlanul. Az idézett törvénymódosításnak „hála”, minden különösebb indoklás nélkül kisajátíthatóvá lesz, és a köz véleményének figyelmen kívül hagyásával azt kezdenek vele, amit akarnak – nix ugribugri.

Ennek a kíméletlen birodalmi lépegetésnek esik áldozatul a Dísz tér impozáns foghíjtelkének szomszédságában lévő óvoda, amelynek egy volt tűzfalra nyitott ablakait visszafalazzák, hogy a Horthy-korszak mámorába révedő kormány visszaépíthessen egy hetven éve elpusztult minisztériumi épületet. Mert csak.

A 15. paragrafus elfogadásával ugyanis kötelezhetik az önkormányzatokat, hogy azon műemléképületeken, mint például az említett óvodáén, olyan módon és formában lesznek kötelesek változtatásokat végezni, hogy azok megfelelőek legyenek a kormány által kiemelt beruházásként tervezett építkezések kivitelezéséhez. Mint például a Dísz térre, az óvoda mellé szánt hajdan volt külügyminisztérium visszaépítése.

V. Naszályi Márta első kerületi polgármester a kíméletlen tervvel kapcsolatban írta közösségi oldalán, hogy: „(…) Ez a baj a visszaépítésekkel: olyan, mintha állandóan jelmezben járnánk. Egy elmúlt kor elmúlt hagyományait, érzéseit öntik a visszaépítők tégla és gipsz helyett betonba és a légkondicionálók hideg csöveibe. Ami felépül, szükségképpen hamis és álságos lesz, és, mondjuk ki, felesleges. Valahogy így van ez a Dísz tér 2-vel is. A Budai Vár egyik legjobb telkére több mint 70 évvel a pusztulása után, újraálmodják azt, ami már elmúlt. Mintha a költő egy szép fehér papírra alkotás címén, nagy csinnadrattával lemásolná az Anyám tyúkját.”

Megkerestük a polgármestert, hogy megtudjuk: miért olyan nagy baj, ha „befalazzák az ovisokat”.

A tervezett építkezés december végén lett kiemelt beruházássá minősítve, egy kormányzati irodaházat szánt ide a várkapitányság. A kinézett telek addig önkormányzati tulajdonban volt, amit egy tollvonással elvettek, amint számos egyéb ingatlant a Budai Várban – válaszolta V. Naszályi Márta. A telek addig az óvoda udvaraként működött, ide jöhettek ki a gyerekek levegőzni, játszani – ezt lezárták. Hiába próbáltak egyeztetni a kormánnyal, nem sikerült kompromisszumra jutni – az szinte mellékszál, hogy a tervezett irodaépület nem felel meg a kerületi építési szabályzatnak, lévén másfél emelettel magasabbra tervezett, de természetesen már ez sem jelent akadályt. Amint az sem, hogy az ingatlanba tervezett funkció és az azt kiszolgáló 300 közalkalmazott milyen terhelést jelent a Budai Vár eddig is túlterhelt infrastruktúrájára, közlekedésére.

V. Naszályi Márta több alkalommal is igyekezett elérni egy szakmai és lakossági egyeztetést a telekre szánható, más funkcióval rendelkező épület megépítésére, a jelen kor elvárásaihoz igazodó funkcióval és nem egy 70 évvel ezelőtt elpusztult középület újratákolásával – eredmény nélkül. „Az állam” még annyi rugalmasságra sem volt hajlandó, hogy ha mindenáron meg akarják tartani a két épület közti támfali funkciót, azt legalább egy légakna kialakításával és ne az ablakok visszafalazásával érjék el.

Ezzel együtt, a kerületi civilek építészmérnökök, műemlékvédelmi szakemberek bevonásával megalkottak egy petíciót, amelyben kérik a kormányt: módosítsák az alapjaiban elhibázott koncepciót.

– Én sem kerületi lakosként, sem polgármesterként, sem politikusként nem azért tartom ezt az egészet elhibázott elképzelésnek, mert a jelen kormány elképzelése, hanem azért, mert egy alapjaiban elhibázott koncepció, ami nem jó s főként nem jó, hogy sem lakossági, sem szakmai érveket nem hajlandóak befogadni. A várkapitánysággal történt egy-két beszélgetés, bejártuk a területet, próbáltunk egyeztetni, de sajnos ők az egyeztetésen azt értik, hogy elmondják, mi lesz és amennyiben ezzel szemben hozunk fel érveket, közlik, hogy sajnos nekik nincs mozgásterük, mert kormányhatározat van és pont – nyilatkozta a Hírklikknek V. Naszályi Márta első kerületi polgármester.