Bebukta – kibukott, hogy feketén zugpanziózott a fideszes képviselő

Harkai Péter 2019. december 13. 18:19 2019. dec. 13. 18:19

Az ellenzéki többségű fővárosi önkormányzatok sorra hajigálják ki a narancsos csontvázakat a szekrényekből: most éppen egy fideszes országgyűlési képviselő több engedély hiányában is évek óta üzemeltetett – amolyan pár órára alkalmas pihenéseket is biztosító – zugszálló szekreteréből.

A pihenés természetesen minden dolgozó ember állampolgári joga – amint kötelessége az erre szánt vállalkozás üzemeltetésének az engedélyeztetése. Ez utóbbit elfelejtette Becsó Zsolt fideszes honatya és Nógrád megye erős embere, aki lokálpatrióta gyökerei ellenére, mégis a bűnös városban, annak is egy erősen turistaközpontú részén, a Nagymező utcában vállalkozott a lehetetlenre. S mindezt évek óta. S mindezt kereskedelmi engedély nélkül.

Még azt sem mondhatnánk, hogy jó szándékú dilettánsként tévedt meg, lévén közgazdász.

A magabiztos, mondhatni pofátlan dilettantizmus avagy a túlzott törvények feletti magabiztosság érzete tette-e, lényegében mindegy. Mindkettő gátlástalansága lett a veszte, miután pironkodás nélkül feladtak egy álláshirdetést. Ebben „versenyképes fizetésért, 12 órás munkaidőre” kerestek alkalmazottat egy „belvárosi, családias hangulatú, boutique-szálloda recepciós munkakörre”.

A működési engedély hiányáról az ellenzéki vezetésű VI. kerületi önkormányzat tájékoztatta a sajtót, sőt: a villámgyors helyszíni szemle után felfüggesztették a panzió működését és már fogalmazzák várható jogi szankciókat. 

A Hírklikk kérdésére, hogy mindez milyen mértékű büntetőjogi következményekkel járhat, az önkormányzat sajtófőnöke nem vizionált nagy bűnhődést a jogszabálytipró fideszes politikust illetően:

Bár nem adhatok semmilyen pontos hivatalos információt a folyamatban lévő hatósági ügyről annak lezártáig, de az sajnos valószínű, hogy a várható büntetés nem lesz elrettentő erejű – nyilatkozta lapunknak Hikábé Bea. – Az ingatlan működését, ami ráadásul nem csak a kereskedelmi, de a településképi engedély hiánya miatt is törvénytelen volt, napokon belül felfüggesztette az önkormányzat. A probléma az, hogy a várható pénzbüntetés kiszabásán kívül, nagyon kevés eszköz van az önkormányzat kezében a szigorúbb következmények foganatosítására. Hiába szabunk ki saját hatáskörben pár százezernyi vagy akár egymilliós bírságot a képviselő úr vállalkozására, ha ezt kacagva kifizetik pár napos vagy egy hetes bevételükből. Egyértelműen központi szabályozásra lenne szükség az ehhez hasonló esetek megritkításához – közölte a Hírklikkel a terézvárosi önkormányzat sajtófőnöke.