Beer Miklós: a magyar tudomány ügye szent ügy

Nagy András 2019. február 12. 11:51 2019. feb. 12. 11:51

A magyar tudomány ügye az egy szent ügy, ebben az érintettek véleményének figyelembe vétele nélkül nem szabad dönteni, a tárgyalás, az egyeztetés előzzön meg minden döntést – mondta Beer Miklós. A váci püspök bízik abban, hogy immár a kormányoldal is kész a párbeszédre.

Több mint ötszázhatvan művész, oktató, kutató és közéleti személyiség írta alá azt a nyílt levelet, amelyben arra kérik a kormányt és Palkovics Lászlót, hogy állítsa le az MTA egyoldalú átszervezését. Mint írják, ez olyan beláthatatlan következményekkel járhat, amelyek politikai hovatartozástól függetlenül elfogadhatatlanok a nemzeti és egyetemes kultúra iránt felelősséget érzők számára.

Az elmúlt napokban a CEU és más egyetemek, például az erdélyi Babes-Bolyai Tudományegyetem vezetősége, és a szintén kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatói is közleményben adtak hangot aggodalmuknak az akadémia kutatóintézetei körüli helyzet miatt.

Cikkünk megjelenésekor már készülődnek a Magyar Tudományos Akadémia épülete elé kedd kora délutánra szervezett élőlánc résztvevői. A demonstráción hivatali elfoglaltságai miatt ugyan nem vesz részt, azonban a Hírklikknek elmondta a véleményét Beer Miklós váci püspök, a kormánynak címzett nyílt levél aláíróinak egyike.

A katolikus egyházi vezető a baráti beszélgetéseiből értesült arról, hogy komoly tudós embereket nem hallgatnak meg, nélkülük készülnek döntést hozni. Elmondása szerint az aláírásával ezért azt kívánta jelezni, hogy a konstruktív párbeszédet fenn kell tartani.

A magyar tudomány ügye az egy szent ügy, ebben az érintettek véleményének figyelembe vétele nélkül nem szabad dönteni, a tárgyalás, az egyeztetés előzzön meg minden döntést – fogalmazott Beer Miklós, hozzátéve, úgy hallotta, és nagyon bízik abban, hogy a kormányoldal is kész a párbeszédre.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége kedden kora délután ülésezik, ekkor fognak dönteni arról, hogy az MTA elfogadja-e a kutatóhálózat felszámolására irányuló kormányzati koncepciót. „Ez talán minden idők egyik legfontosabb döntése az MTA történetében, a döntéshozók felelőssége óriási, a döntés borzasztó nehéz, a helyzet pedig drámai” – írta az MTA Dolgozói Fóruma.