Beidézi a belügyminisztert és a TEK-vezért a honvédelmi és rendészeti bizottság

HírKlikk 2021. augusztus 3. 12:47 2021. aug. 3. 12:47

Használta-e a Terrorelhárítási Központ (TEK) a Pegasus kémszoftvert? Erről kérdezné a honvédelmi és rendészeti bizottság a belügyminisztert és a TEK főigazgatóját" – írta kedd délelőtti közös közleményében a honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista, DK-s és jobbikos tagja. Harangozó Tamás, Vadai Ágnes és Lukács László azt szeretnék megtudni:

Harangozó Tamás, Vadai Ágnes és Lukács László azt szeretnék megtudni: a TEK beszerzései között volt-e kémszoftver, és ha igen, akkor azt mikor használták? Mikor vették meg a programot, ki engedélyezte annak alkalmazását és milyen célból?

Emellett bejelentették, kezdeményezni fogják Pintér Sándor belügyminiszter, és Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatójának meghallgatását a honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt.  

Emlékeztettek arra, hogy az utóbbi években a TEK szinte minden bizottsági ülésen kérte, hogy aktuális beszerzéseik nemzetbiztonsági okokból mentesüljenek a közbeszerzési törvény hatálya alól. Kérdés azonban – s ezt is szeretnék a képviselők tisztázni –, hogy ezen beszerzések között ott volt-e a „Pegasus" nevű kémszoftver – áll a közleményben.

Mint ismeretes, a kormánypárti képviselők korábban bojkottálták a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülését. Ekkor ellenzéki képviselők – Stummer János elnök, a szocialista Molnár Zsolt, illetve az LMP-s Ungár Péter – azért kezdeményezték a tanácskozást, hogy az úgynevezett Pegasus-üggyel összefüggésben meghallgassák az illetékes nemzetbiztonsági szervek vezetőit és Pintér Sándor belügyminisztert.